2010-talets bästa filmer

Sveriges kanske äldsta ännu aktiva filmsajt sammanfattar filmdecenniet.


I snart 20 år har russin.nu recenserat film och tv på nätet. Långt innan termer som blogg, web 2.0 och sociala media var i omlopp nyttjade vi det världsomspännande datanätets kraft för att förgylla främmande filmfantasters cineastiska vardag och fest. För tio år sedan sammanfattade vi millenniets första filmdecennium i en episk topplista. Nu är det dags för ännu en balansräkning.

Det var flera av oss som reflekterade under listskapandets gång över hur mainstream vi har blivit. Men det är som det är. Vi var kanske ”duktigare” förr på att leta fram det smala, gå på festivaler och luska reda på NTSC-utgåvan av en hyllad koreansk film. Nu är det en hel del Disney, Pixar och Marvel, förvisso bland en del kreddigare rullar. Men vet ni vad: det här är bra filmer, allihop!

En personlig reflektion, slutligen: när jag samlar ihop min lista märker jag att många av titlarna på den inte slog mig som fullständiga mästerverk just då. Vissa har dock stannat kvar och innehöll uppenbarligen mer än ”bara” underhållning. Eller oerhört mycket underhållning.

(Här hittar du listan över decenniets bästa tv-serier)



Algoritmen

Samtliga i russinkvintetten har lämnat in en lista med 25 titlar, rangordnade. De filmer som fått flest röster har hamnat högst upp. De filmer som fått lika många röstare sorteras inbördes efter poängen de fått från sin rangordning. It's science, y'all. Enjoy!

Vem är vem?

AH: Andreas Hallgren
AL: Anders Lindahl
CL: Christer Lundevall
JH: Johan Hultgren
JL: Johan Lindahl


Decenniets allra bästa filmer


1. Interstellar (2014)

Full pott, alltså fem röster av fem, och de flesta hade den ganska högt på listan. Nolan gjorde nånting stort här.

JL: "Om det okända. Om tiden och dess natur. Dystopi som glider över i något sinnesvidgande spektakulärt."

JH: "Många spektakulära scener är verkligen minnesvärda i denna Nolan-signerade moderna sci-fi-klassiker. Men det är de mänskliga interaktionerna som verkligen stannar kvar."

AL: "För att det är en film jag återkommande tänkt på sedan jag såg den, och en vars djupa medmänsklighet för en gångs skull kan mäta sig med Nolans bildsinne och polerade perfektion."

2. Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Att den här filmen skulle vinna nästan hela redaktionens röst var nog mer otippat. Men väldigt kul!

AL: "Jag har funnit alla de nya Star Wars-filmerna underhållande (till och med Solo!), men Rogue One har en särskild plats. En närmast felfri mellanfilm som placerar början på Episod IV i ett ännu mer spännande (och smått gripande) sammanhang."

AH: "Två Star Wars-inslag på samma lista är kanske väl mastigt, men denna sidostory i Star Wars-världen är värd sin plats."

3. Black Swan (2010)

Darren Aronofskys balettmara vann russinlistan 2011 och har uppenbarligen behållit kraften för majoriteten av redaktionen.

AH: "Hängivenhet som blir besatthet och och balettskor som får touch av stålhätta i den mest oroande balettfilmen sedan 'Suspiria' 1977."

JH: "Otäckt, känslosamt och mardrömslikt. Darren Aronofsky gjorde ett oförglömligt intryck."

JL: "Perfektion i princip till döds skildrad av en perfektionist som alltid väcker reaktioner för och emot. Han måste premieras även här. Om inte med 'Mother!' så med detta hallucinatoriska drama."

4. Inception (2010)

Nolan igen!

JL: "Lager på lager av drömmar och äventyr i det undermedvetna. Knappt ens hälsosamt att fundera för länge på. Men ger bestående intryck av en ambivalent art som skvallrar om att en mästare varit i farten."

AH: "inte så komplex som den ger sig ut för att vara, men Christopher Nolans "Inception" är riktigt bra underhållning."

5. Blade Runner 2049 (2017)

Att han bara vågade, Denis Villeneuve. Och att han lyckades så väl!

CL: "Absolut snyggast - både att se och att lyssna på!"

AH: "Lyckas bygga vidare på det ikoniska originalet och skapa samma känsla i en ny underhållande dystopi."

JL: "Förvalta ett kulturarv och ändå föra det vidare med en egen vision är inget för de nervsvaga. Vissa har det som krävs. Som den oförvägne monsieur Villeneuve."

6. Insidan ut (2015)


AL: "Pixars bästa de senaste tio åren handlar om det mänskliga psyket. Det vill säga känslor. Och som den gör det …!"

AH: "Välformulerat och vältänkt om känslostormar och uppväxt."

JH: "Kanske den bästa animerade filmen någonsin. Otroligt kreativa lösningar, härlig musik och ett härligt budskap som kan sammanfattas i en replik från "Vanilla Sky" för många år sedan: 'The sweet is never as sweet without the sour'."

7. Avengers: Endgame (2019)


AH: "Slutet på en serie som gjort superhjältar mer underhållande och mer intressanta än någonsin förr. "Endgame" får hålla plats på listan för flera goda Marvel-filmer under decenniet, och väger dessutom i egen rätt upp för de mindre starka inslagen."

AL: "Jag har inte satt en enda femma på de enskilda filmerna i Marvel Cinematic Universe, men som sammanhållet spektakel har MCU-serien ingen konkurrens i modern tid. 'Endgame' kröner det ambitiöst sammanflätade och galet underhållande projektet på ett triumfartat sätt."

8. Mad Max: Fury Road (2015)

Om någon har rätten att göra postapokalyps i en tid när genren är närmast uttjatad så är det väl George Miller. Och han gjorde det med besked.

AH: "Snabbrörlig, halvnostalgisk ökendystopi gav även mig som inte gillar biljakter något att häpna över i actionfilmkonst och innovation."

JL: "Action utan avancerad intrig men överlastad med visuella extravaganser att bara kapitulera för."

9. Coco (2017)


AH: "Denna dance macabre till mariachimusik är en fiesta för ögat och en tårframkallande familjefilm som skapar goda filmminnen oavsett ålder på tittaren."

JL: "Döden. Färggladare än någonsin, men här finns djupare dimensioner och undertexter kring minnen och hur vi hanterar förluster."

10. Gravity (2013)


AH: "Man måste ju liksom gilla gravitionen, annars är man ju ute och svävar"

JL: "Akut kamp för överlevnad, mestadels ensam i rymden, under 90 nagelbitande minuter."

11. Her (2013)

Joaquin Phoenix blir kär i sitt operativsystem. Hur kan den hisspitchen motsvara en så bra film?

AL: "En både visionär och sansad titt in i en nära framtid där operativsystem och människor lever i en tät relation. För vissa blir det rentav kärlek."

AH: "Siri på steroider sätter förhållanden och kärlek under luppen. Bra spelat, horribel mustasch."

JL: "Kombinationen av inte så långsökt science fiction och skör relationsdramatik har varit något av det mest uppmuntrande återkommade draget i filmmediet under det här millenniet. Och ja, det måste rimligtvis avslöja något viktigt om vår tid."

12. The Wolf of Wall Street (2013)


AH: "Greed is good... eller hur var det nu igen?"

JH: "Årtiondets 'guilty pleasure'. Inte moraliskt uppbygglig på något sätt och kanske är det där filmens lockelse ligger. Att hänge sig åt tre timmars dekadens och den ofrånkomliga kraschen som följer är sjukt underhållande."

AL: "Scorseses småaktiga Marvel-gnäll på sistone hör inte till hans största stunder, men när han tillåter sig själv att vara underhållande kan det bli alldeles kolossalt underhållande."

13. The Hunger Games (2012)

Denna 'Battle Royale for kids' hittade sina fans även i russinredaktionen.

JL: "Fortsättningen på sviten höll, utan att spåra ur, inte riktigt vad inledningen lovade, men det här första kapitlet ska ses. Absolut. Färgstarkt, fartfyllt och fängslande."

AH: "En filmserie som har sina brister, men det är ju alltid bra att vara väl förberedd inför katastrofen när den kommer."

14. La La Land (2016)

Om en renodlad musikal ska vara med på listan så ska det vara den här.

JH: "Ingen film väckte fler känslor hos mig senaste decenniet än "La La Land" – bitterljuv story med en fantastisk sista akt och låtar som fortfarande snurrar i huvudet."

15. The Raid (2011)

För att citera signaturen till The Itchy & Scratchy show: "they fight fight fight, fight fight fight …"

AL: "Tänk om någon hade sagt för tio år sedan att decenniets haktapparactionfilmer skulle komma från Indonesien ... Kommer från Indonesien gör hur som helst några av de mest stilbildande. Och det började med Iko Uwais och walesaren Gareth Evans stora genombrott."

JH; "Oväntat spektakulär action, med en koncis och enkel story som ger det frenetiska fajtandet en stabil emotionell grund."

16. The Hateful Eight (2015)

Tarantinos andra western fick en trea när det begav sig, medan andra i redaktionen såg en blivande klassiker.

JH: "Man måste vara i rätt mood för att uppskatta detta karga, långa Tarantino-drama, men så länge förutsättningarna finns vaggas man in i den hypnotiska spänningen."

17. The Handmaiden (2016)

Chan-wook Park är något av en russin-favorit och har förstås ordnat sig en plats på decennielistan.

JL: "Avancerad intrig utan action, men med ständiga överraskningar, uppslukande utsikter och infernaliska insikter."

18. Star Wars - The Force Awakens (2015)

Det blev ett till inslag från Star Wars-nystarten på listan!

AH: "En rätt tröttsamt ikonisk filmserie får nytt liv på riktigt och det är inte bara kraften utan även intresset som vaknar till liv igen."

JH: "Precis vad jag hade hoppats på. Åttan var inte riktigt lika bra, men sjuan kan utan tvekan stå bredvid originaltrilogin utan att skämmas."

19. The Social Network (2010)


JL: "Så, det var så här det började? Och nu är vi alla fast i hans klor. Intressant…"

AL: "David Finchers perfektion möter Trent Reznors musik och Sorkins manus i en kontrollerad men enormt underhållande dramatisering av hur 'The Facebook' blev början på något alldeles för stort. "

20. Big Hero 6 (2015)

Disneys nya guldålder har bara fortsatt och fortsatt och det handlar inte bara om prinsessor.

AH: "Vit och uppblåst är inte bara beskrivningen av en amerikansk president, utan även huvudrollen i denna charmiga, roliga och ibland riktigt sorgliga animation från Disney. "

21. Vaiana (2016)

Fast den här handlar om en prinsessa… eller åtminstone hövdingadotter.

JH: "Kanske den film jag sett flest gånger senaste decenniet, då barnen älskar den. Men det är verkligen ett gediget hantverk, med robust dramatisk uppbyggnad och verkligt roliga repliker från karaktärer man bryr sig om."

AH: "Forfarande förvirrande om den heter 'Vaiana' eller 'Moana', framför allt när man ska spisa soundtracket på olika språk. Men klokt, charmigt och roligt så det stod härliga till. "

22. Spider-man: Into the spider-Verse (2018)

Ingen orkade visst skriva en motivering, och ingen har recenserat den, men 40 procent av redaktionen gav den sin röst. Den är säkert bra.

23. Frost (2013)

Såhär dags på listan är det nog ganska uppenbart att många redaktionsmedlemmars filmval under det gångna decenniet i ansenlig mån har influerats av något yngre familjemedlemmar.

AH: "Mest kvardröjande film för småbarnsföräldrar alla kategorier under decenniet. Det var längesen jag såg filmen nu, men jag lyssnar fortfarande på soundtracket, köper prinsessklänningen och använder målarboken. Ja, tillsammans med dottern på 6 år vill säga. Förväntningarna inför uppföljaren i år är höga hos oss båda."

24. Ex Machina (2015)

Författaren Alex Garlands regidebut är lika intressant som stilsäker.

JL: "Vem är mest verklig? Vad är medvetande? Vilken är Alicia Vikanders bästa roll hittills? Kanske den här. Kanske."

25. Snowpiercer (2013)

Koreansk-regisserad actiondystopi med gravt politiska inslag på engelska. Fett.

JH: "Jag älskar verkligen premissen bakom denna klasskamp som utspelar sig på ett för evigt framrusande tåg."

AL: "Ambitiös, politisk, tolkningsvänlig, våldsam och framför allt uppslukande dystopi på framtida tåg."

26. Get Out (2017)

Jordan Peele har uppenbarligen fler talanger än komedi.

JH: "Snyggt berättad paranoia-thriller som överraskar."

JL: "Skräck och skratt och sociala observationer i rivig regidebut."

27. Roma (2018)


JL: "Rikt och nyanserat relationsdrama med svårslagen omsorg om vardagliga detaljer och finstilta förändringar."

AL: "Förra årets listtoppare från russin.nu är stark nog även för decennielistan. En något udda fågel i Alfonso Cuaróns samling, men kanske en film som bara han kunde ha gjort."

28. Annihilation (2018)

Alex Garland lyckades med ett nödrop tillsammans med Nolan och Cuarón få in två filmer på listan. Grattis!

JL: "En återkommande trend i decenniets mest minnesvärda filmkonst är att det inte behöver vara hundraprocentigt begripligt för att vara just – minnesvärt. Bara det ger hjärnan motion och spännande sinnesintryck."

Bubblare

Här är filmerna som bara en redaktionsmedlem röstade på. Men för någon av oss var det en av av decenniets 25 bästa filmer. Det är inte ingenting, det.

Trassel
AL: "Disney har släppt många pärlor de senaste tio åren men jag toppar med ”Trassel”. Miljöerna, karaktärerna, bildlösningarna, storyn och den där hästen; allt överfungerar varje gång jag ser den. I synnerhet i svensk dubbning. Yeah, I said it. Mor Gothels härskartekniker är så utstuderade att hunsade människor världen över borde se den som en del av sin frigörelseprocess och Rapunzels första dag i staden är så perfekt komponerad och ljussatt att man blir rent lycklig."

Spotlight
JL: "Rejält berättad historia med verklighetsbakgrund. Låter lockande eller hur? Handfast, metodisk skildring av en sorts undersökande journalistik som kanske är utrotningshotad, eller åtminstone kräver en stor dos tålamod och tillräckliga resurser för att vara möjlig. Och, som i så många andra sammanhang: envishet. Extrem envishet."

The Square
AL: "Ruben. Ständigt denna Ruben. Hade han bara gjort en film det här decenniet hade den varit med på listan. Nu blev det lite svårare att välja men den här är kanske hans skarpaste."

Django Unchained
CL:s silvermedaljör.

Logan - The Wolverine
AH: "Hatade den hjärtligt, av helt rätt orsaker. Men också skönt med en riktigt mörk och deppig superhjältefilm. Gissningsvis den mörkaste och deppigaste och diskbänksrealistiskaste filmen med mutanter någonsin. En (d)järv satsning av James Mangold och co, som går hem."

About Time
JH: "Jag grät som ett barn som nyss förlorat sitt husdjur. Som om det inte var nog med det tighta, roliga Richard Curtis-manuset så avslutas detta tidsresedrama med att mosa ner mig till ett snyftande vrak."

The Revenant
AL: "Visuellt häpnadsväckande överlevnadsdrama utan digitalt tricksande med en självuppoffrande DiCaprio i en av sitt livs allra mest imponerande roller. Jovars."

The Favourite
JL: "'Mean Girls'; 1700-talsversionen. Kunde varit olidligt, men så osannolikt exakt rätt i alla avseenden att det blir oemotståndligt."

Toy Story 3
JH: "Trean är en - ursäkta klyschan - känslomässig berg- och dalbana. Perfekt konstruerad och en suberb final till trilogin (som i slutet av decenniet blev en tetralogi med en fjärde del som förvisso var bra men inte i nivå med trean)."

Deadpool 2
CL: "Skrattade så jag grät. Glädjefylld burdus meta-ironisk blodsdrypare."

12 years a slave
AL: "Tungt slaveridrama med många oväntade vändningar och urstarka skådespelarinsatser."

Whiplash
AL: "Psykologi, musik och förödande ambition = drama! När folk pratar om 'Black Swan' lyfter jag hellre den här."

Arrival
JL: "En av årtiondets mest betydande auteurer utforskar människans möte med det okända, men kanske framförallt vad tiden egentligen är. Behöver inte vara helt begripligt för att bli oförglömligt."

Den fantastiska räven (CL)

Joker

Harry Potter och dödsrelikerna 1 (2010) och 2 (2011)
AH: "Avslutningen på en franchise som sammantaget nästan knäpper Star Wars på näsan. Slutfilmerna består visserligen av oroväckande mycket camping och allmänt springa runt-ande, men de bör ändå lyftas fram i en sådan här lista."

Under skuggan
JL: "Kriget kommer. Och en ond ande i huset. Mamman och dottern kämpar för att behålla greppet om sig själva och verkligheten i en rysare som förtjänar större publik."

Hereditary
JH: "En sjusärdeles obehaglig skräckis som behandlar svåra ämnen och ståtar med en fantastisk insats av Toni Collette."

Wild Tales
JL: "Argentinsk episodfilm som ständigt hittar nya sätt att närma sig människans bräckliga natur och känsliga ego, både roande och oroande."

Babadook
JH: "Även detta en obehaglig skräckis, denna gång från Australien, som går att njuta av på flera plan."

Never Let Me Go
JL: "Så sorglig. Så obeveklig. Återigen ställs obekväma existentiella frågor på sin spets."

Shutter Island

The Tree of Life
AL: "Att det ens görs sådana här filmer på den här sidan av millennieskiftet är hoppingivande."

Mission: Impossible – Fallout
JL: "De omöjliga uppdragen för Tom Cruise et al blir bara svårare. Och filmerna tycks bara bli bättre. Någon gång måste de väl dra i nödbromsen och åtminstone utsätta en yngre förmåga för de dödsföraktande eskapaderna. Men när?"

Kubo och de två strängarna
AL: "Så välgjord att man inte nödvändigtvis fattar att den är stop motion-animerad och tillräckligt udda och klassisk för att engagera både barn och äldre."

Gräns
CL: "Besvärlig men härlig. Hänger med ett långt tag efter att man sett den."

Locke
AL: "Tom Hardy, den enda person som syns i bild, gör det här minimalistiska dramat lika spännande som 'Gravity'. Tycker jag."

Midsommar (CL)

Sound of Noise
JL: "Sådana här filmer görs inte. Särskilt inte i Sverige. Antagligen är det bara en illusion att den existerar, men jag tar med den på listan i alla fall."

Nightcrawler (JH)

Boyhood
AL: "Ambitiöst, mänskligt, oförutsägbart och fint."

The Grand Budapest Hotel
AH: "Charmigt udda som alltid av Wes Anderson."

The King's Speech
AH: "Äntligen fick logopederna och talpedagogerna en egen superhjältefilm. Att möta utmaningar som ödet skickar behöver inte vara storslaget slag - det kan också vara ett tomt rum inför en radiomikrofon."

Lego-filmen
AH: "Förutom när man trampar på dem i mörkret mitt i natten har de kära små plastklossarna inte varit roligare än så här."

X-men: Days of Future Past (JH)

The Artist (CL)

Birdman
AL: "Jag älskar den inte, men den är så ambitiös att man bara måste kapitulera."

X-men: First class
AH: "Snyggt 60-talstema och kul idé bra genomförd."

Turist
AL: "Klart det finns plats för en Östlund-film till. Ett ögonblicks verk, en oändlighet av diskussioner och funderingar efteråt och några goda skratt mitt i alltihop."

Brooklyn (JH)

Deadpool
AH: "Egentligen vill jag inte gilla 'Deadpool' men Ryan Reynolds är som klippt och skuren för denna anti-superhjälte-komedi."

Moonrise Kingdom (CL)

Spring
JL: "Vilsen amerikan på luffen i Sydeuropa träffar en kvinna utöver det vanliga. Skräckromantik som blir oväntat upplyftande mitt i det makabra."

All is Lost
AL: "Existentiellt överlevnadsdrama till havs med fårad och nästan repliklös Robert Redford."

Kung Fury (CL)

Trance
JL: "Danny Boyle har alldeles säkert gjort vetenskapligt bevisbart bättre, finare och viktigare filmer än det här. Men hur mycket mer underhållande kan det bli? Allvarligt, hur?"

Foxcatcher
AL: "Jag vill nog egentligen inte se om den, men den är helt briljant."

Wonder Woman (JH)

En oväntad vänskap (CL)

Three billboards outside Ebbing, Missouri
AH: "Lär oss saker kring genomslaget av stortavlereklam för att nå lokala målgrupper."

Prisoners
AL: "Fängslar helt när man ser den och stannar kvar i minnet."

Lego Batman Movie (JH)


© Anders Lindahl
2019-11-25



© 2017 & TM Lucasfilm Ltd.

Källa: Fox Media

(c) Warner Bros.

Foto: Alcon Entertainment/UIP

©Disney/Pixar

© Marvel



© Disney/Pixar



Dela |

Teman: Tjugohundratalets bästa filmer

Relaterade artiklar
2010-talets bästa tv-serier
Decenniets bästa filmer (2000-2009)






     

Dela |