All Is lost (2013)

Den gamle och havet

4 russin

But there's a fighter in his mind and his body's tough
The years have been unkind but kind enough
– Marillion, Ocean Cloud


Inga fiender, inga skurkar, bara havet och elementen. J.C. Chandor har lämnat Wall Street ("Margin Call") till förmån för vad som kunde beskrivas som gubbversionen av "127 timmar" till havs. Istället för en hyperaktiv James Franco ser vi en väderbiten och fårad (men alltjämt rödhårig) Robert Redford i en roll som passar honom förträffligt.

Det börjar lugnt. Den namnlöse mannen vaknar av att en container med skor har kolliderat med hans segelbåt långt ute till havs. Han fixar och donar. Tätar hålet i skrovet så gott han kan. Försöker få igång radion. Tålmodigt. Behärskat. När (den perfekta) stormen kommer är det inte fullt så lugnt. Han fortsätter dock att vara sammanbitet problemlösande. Inga utbrott eller 'you've gotta be kidding me!' När han väl svär är det riktigt förlösande. Efter stormen blir det lugnare igen, men inte tråkigt. Snöpligheterna avlöser varandra och Maersk-rederiet får vid ett tillfälle en produktplacering som väl knappast skapar muntra associationer. Det är hela tiden olika grader av spännande men aldrig desperat effektsökande.

Vem han är får man hitta på sin egen historia om. I form av ett 'burkbrev' ber han några onämnda personer om ursäkt för hur han varit, och för att han troligen kommer att dö. I övrigt undviks alla ledtrådar om hans liv på land. Han kan vara en miljonär som brukar segla över oceanerna ibland eller kanske har han sålt alla sina tillgångar för ett sista äventyr. Han kan i alla fall sin båt och har en del ess i rockärmen när ödet envisas med att jäklas med honom, i form av utrustning såväl som idéer.

Soundtracket finns på skiva, berättar eftertexterna. Jag identifierade väl bara ett och samma sobra tema i ett par varianter. Inget jag kommer springa till skivhandeln för (som man sa förr). Det är inte menat som kritik, dock, utan ett exempel på den avsiktliga 'torftighet' som är en av filmens styrkor. "All is Lost" är ett avskalat existentiellt drama om viljan att överleva, fritt från frågor och svar om varför. En smått fantastisk film.


FOTNOT
Bland mer logiska referenser som "Cast away" och "Gravity" kommer jag också att tänka på Bressons klassiker "En dödsdömd har rymt". Det är inte så illa det.

© Anders Lindahl
2014-07-28

© Universal - Foto: Daniel Daza

Originaltitel: All Is lost
USA, 2013
Regi: J. C. Chandor

Genre: Äventyr, Drama
Hemmabio: 2014-07-16     

Dela |