The Lego Batman Movie (2017)

Bam! Pow! Hajsprej!

4 russin

Batman var en av de allra roligaste karaktärerna i den smått fantastiska ”Lego-filmen” från 2014. Mörk, svår, "Det här är riktig musik ..."

Han har också dykt upp i någon av de kortare Lego-filmer som bland annat finns på Netflix. Och nu har han fått en egen film, regisserad av Chris McKay som var 'animation director' på den nämnda Legofilmen. Apropå det så är filmen inte gjord med stop-motion, men datoranimationen är omsorgsfullt utvecklad för att det ska se ut så, med det rätta, stela rörelsemönstret.

Legofilmernas Batman är en kärleksfullt retsam överdrift av den maskerade hämnarens alla karaktärsdrag. Kaxig och arrogant, skriver sina egna låtar. Behöver ingen annan än sin röststyrda dator, sina gadgets och butlern Alfred. Han krossar till och med Jokerns hjärta i början av filmen genom att iskallt säga att det inte är något särskilt med deras hjälte-skurkrelation.

Presentationen av hans ensamma liv på egen ö (lösenordet till datorn är "Iron Man suger.") är vansinnigt rolig på ett sätt som inte riktigt låter sig förklaras. Som när han micrar en hummer och först sätter ugnen på 20 minuter. Och lite allvarlig.

Nya kvinnliga polischefen fångar Bruce Waynes intresse men dissar hans alter egos metoder och resultat. Hon tycker att man ska samarbeta. När sedan Jokern och alla de andra skurkarna överlämnar sig till rättvisan förlorar han hela sitt raison d'être. Samtidigt beslutar Alfred att det är dags för Wayne att tagga ner och ta ansvar för den pojke han råkade adoptera i ren ouppmärksamhet.

Plötslig förändring! I en film? Som ska lära huvudpersonen en läxa. Har ni hört på maken?

Bruce vill dock inte avslöja att han också är Batman.

- Bor Batman i Bruce Waynes källare ?
- Nej, det är Bruce Wayne som bor på Batmans vind.

Två män med delad vårdnad alltså, såvitt killen vet. En ganska rolig vinkel på Batmans berömda dubbelnatur. Motvilligt blir förstås Batman fäst vid den duktige och oerhört lydige grabben, som gärna vill ha kodnamnet Robin.

När Jokern fritar alla världens värsta skurkar från Fantomzonen (Sauron, Voldemort, King Kong, med flera ...) behövs Batman som mest, men han måste också lära sig att ta emot hjälp och lita på andra. Det handlar förstås om att Batman ska lära sig samarbeta. Och om en skurk som bara vill höra de tre magiska orden:

"Jag hatar dig."

Bombastiska potpurribataljer med ymnigt namncheckande i en film med högt tempo, mäktig musik och blixtsnabba skämt. Och fler vinkar åt de olika Batmanfilmerna än man kan räkna. Rarast är kanske Alfred i gamla tv-Batmans grå kostym.

Det här är inte bara bättre än de utskällda 90-talsfilmerna. Det är om du frågar mig bättre än minst två av tre Nolan-filmer. Yeah, I said it.


Fotnot
I engelska versionen återförenas Will Arnett och Michael Cera från Arrested Development i de två huvudrollerna. Men även svenska dubbningen är i numera vanlig ordning helt okej.

© Anders Lindahl
2017-06-22


DVD / Blu-ray

På BD-skivan finns också en rolig Lego Ninjago-kortfilm (med Jackie Chan som mäster Wu!) och fyra batrelaterade, allt knäppare kortkortfilmer. Plus featurettes, förstås. Bra extramaterial, helt enkelt.
© Warner Bros. Pictures

Originaltitel: The Lego Batman Movie
USA, 2017
Regi: Chris McKay

Genre: Animation, Komedi
Svensk biopremiär: 2017-02-10
Hemmabio: 2017-06-26
Teman: Superhjältar

Relaterat: Lego-filmen (2014)


Ingår i följande teman


Superhjältar

     

Dela |