Lego-filmen (2014)

Roligt!!

4 russin

Lego i vår tid är nog essensen av tidsfördriv som big business. Ta spelen, till exempel. Karaktärer från DC Comics, Marvel, Harry Potter och Sagan om Ringen blir inte bara figurer och 'set' man kan köpa i affären utan också stoff för (erkänt välgjorda) tv-spel i Lego-look. Vilka också, som i fallet "LEGO Batman: The Movie", kan bli väldigt underhållande filmer. Det är win-win för alla inblandade företag och rättighetshavare medan man får leta förgäves i handeln efter något så rudimentärt och användbart som en låda blandade småplattor. Det är ett slipat och smart helhetstänk som borde få en att pracka på barnen en säck med hemsågade träklossar istället på ren princip.

Men sällan har det känts mindre lockande att dissa dem när den första "riktiga" Legofilmen visar sig vara extremt underhållande samtidigt som den påminner en om att Lego kan vara olika saker för olika människor. Här möter vi en passande stop motion-look, höga ambitioner och (i den engelska dubbningen) kändisar som Will Ferrell i vad som kunde sammanfattas som "Röjar-Ralf" möter "The Matrix".

En vanlig (eller snarare ovanlig ospeciell) snubbe i ett ultrakonformistiskt samhälle får veta att han är utvald och ska rädda världen. Hotet kommer från chefen för ett jätteföretag som illavarslande nog bland annat gör "alla historieböcker och röstningsmaskiner".

Här finns förstås gott om Lego-gags ("ser du att jag gör citatecken med mina kloformade händer", ett vändbart huvud för "good cop, bad cop", etc …). Här finns också en monsterhit i form av "Allting är så mäktigt / Everything is awesome". Och här finns verkligen humor.

Alldaglige Emmet kastas in mitt i händelsernas centrum när han på en byggarbetsplats stöter på en magisk relik och strax efteråt blir fångad av ondskans hantlangare - som tror att han vet mer än … ingenting. En tuff tjej med många namn räddar honom, men påpekar snabbt att hon redan har en kille och "det är seriöst" (bistre Batman i ett kärt återseende från den nämnda DC-filmen). Hon blir ändå hans guide och öppnar hans ögon för att världen är större än han trodde, och att den står inför det mest skrämmande hot en Legovärld kan möta: lim i händerna på en tyrann. Hon inser å sin sida snabbt att han inte är någon Mästerbyggare (vilket rollen som världsräddare förmodas kräva), och gör ingen hemlighet av sin besvikelse.

Emmet må vara "den minst kvalificerade personen i världen", som han själv säger. Men han ger sig inte, kanske mest för att han just fått veta hur menlös alla tycker att han är. Hur ska det gå?

Som småbarnsfarsa och van Legoköpare (och sällan nödbedd medbyggare när tid finnes) känner man igen tonvis med rekvisita, som den där borren och … tja, allt annat. Filmen är ju en enda lång produktplacering. Ett grundtema verkar först smått ironiskt: att lämna instruktionerna och bygga kreativt. En Legoask vore ju med vissa undantag otänkbar utan just en "construction manual", som min YouTube-globaliserade son kallar dem. Men efter att bygget har byggts enligt mallen inträder ju snart nästa steg; att låta bitarna samlas i Stora Lådan för att sedermera ingå i just kreativa byggen. Grabbens egna skapelser är smått episka.

Liksom den här filmen, där vi möter ungefär varenda tema och figur som Lego har skapat eller franchisat in sig på. Lego Castle? Check! Monster Fighters, Lord of the Rings och Marvel? Check-check-check. Och så vidare … Skämten haglar, många av dem riktade till de äldre tittarna, många av dem roliga helt enkelt för att de är helt oväntade och rappt avverkade (som Batmans korta tur med Millennium Falcon). Stundtals är det extra snyggt, som de stora vågorna på havet.

Ett rasande tempo kombinerat med komisk känsla resulterar i en färgstark och galet underhållande film. Med en småsmörig men också rörande och ambitiös twist på slutet som blir det slutliga beviset på att de tar Legotemat på allvar. Ett bra bygge!


FOTNOT
Nu hoppas vi bara att LEGO ska hörsamma uppmaningarna från Greenpeace om att avbryta sitt samarbete med Shell (www.greenpeace.org/sweden/se/lego/).

© Anders Lindahl
2014-07-23

© LEGO

Originaltitel: The Lego Movie
USA, 2014
Regi: Phil Lord Christopher Miller

Genre: Action, Animation, Äventyr, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2014-02-14
Hemmabio: 2014-06-23

Relaterat: Lego-filmen 2 (2019)     

Dela |