Vaiana (2016)

Modig tjej, självbelåten halvgud, dum tupp

4 russin

Söderhavsprinsessan Vaiana längtar bort men har en färdig roll att spela och plikter som styr hennes liv. Jo, det är en Typisk Disneyfilm. Och jag tänker inte låtsas att jag stör mig särskilt mycket på det. Jag tänker definitivt inte heller klaga över att de, tillsammans med bland andra Pixar, envisas med att producera underhållande filmer om starka och självständigt tänkande tjejer som passar för målgruppen Min Dotter. Karaktärer som får göra misstag och misslyckas, försöka igen, ta ansvar och hitta sin plats.

Livet är idylliskt på ön. Trygghet är pappa hövdingens paroll, inte olikt pappans i "Croodarna". Och även här är det dottern som i rättan tid bryter mot säkerhetsregler som ironiskt nog är farliga. Att ignorera problemen är ingen lösning för dem som lever vid och är beroende av ett hav statt i förändring. Hon inser med hjälp av klokgalna farmor att hennes öde är att våga sig bortom revet, hitta Maui och rädda världen.

Maui är en halvgud som för länge sedan rubbade harmonin genom att stjäla en grön sten. Hon har stenen men han måste återlämna den. Hänger ni med? Ja, det är verkligen inte komplicerat, men det räcker för en roande och strapatsrik resa genom bildsköna miljöer och över vatten som man känner sig kränkt över att inte kunna kasta sig ner i. Världens dummaste tupp följer med, eller väljs ut av havet, som här är en karaktär som aktivt lägger sig i och visualiseras som vattenormen i "Avgrunden". Tuppen är jätterolig.

Maui, fast på en liten ö, är inledningsvis en besvikelse för Vaiana, överdrivet övertygad om sin förträfflighet men rent opålitlig. Av hjälten som drog upp öarna ur havet och likt Prometheus gav människorna elden syns inte mycket. Men Disneyfilmer är ju till för att folk ska få möjlighet att förändras ...

Och sjunga. Det här är förstås en film med gott om sånger, plus skämt om att brista ut i sång. "Håll till godo"-låten är för övrigt riktigt skön.

Det här inte Disneys mest kreativa eller för den delen roliga film, men den har klass och hjärta. Och intressant nog ingen kärlekshistoria alls. På vissa sätt påminner den lika mycket om "Kubo" som om "Croodarna". Kokosnötspirater (oväntat läskiga) och en girig jättekrabba (inte filmens höjdpunkt) agerar uppvärmningsantagonister inför den sista faran, en Balrog-liknande och slående skapelse som bjuder på en mäktig dust. En kvasikitschig men väldigt snygg avrundning och en upplyftande epilog sätter punkt för ännu en kvalitativ film från Disney, som numera faktiskt håller en stabilare nivå än Pixar. Men någon "Insidan ut" har de ännu inte producerat.

© Anders Lindahl
2017-06-17


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Någon "Insidan ut", skrev jag just i recensionen att Disney aldrig gjort. Men kortfilmen "Inner workings" på BD-skivan, om hjärnans kamp mot resten av kroppen för att hålla allting säkert, är kanske det närmaste man kunde komma och ändå kunna göra anspråk på originalitet. En skön liten bagatell.
© Disney

© Disney

Originaltitel: Vaiana
USA, 2016
Regi: Ron Clements John Musker

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm
Hemmabio: 2017-06-19
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |