De bästa filmerna under 2001

Russinredaktionen har utsett de allra bästa filmerna under 2001


Filmåret 2001 har varit en riktig berg och dal-bana och när vi nu närmar oss ett nytt spännande år tyckte vi på Russin.nu att det var dags att börja sammanfatta det gångna året.


Det kan vara en smula vanskligt att göra detta, speciellt med tanke på att ingen av oss ännu sett Peter Jacksons "Sagan om Ringen", som av många ses som klimax på 2001. Hur som helst, årets vinnare är:

1. Crouching Tiger, Hidden Dragon (Ang Lee)
Ang Lee har med Crouching Tiger, Hidden Dragon lyckats med det omöjliga, nämligen att få amerikanarna att sitta och titta på en två timmar lång film som inte är dubbad. Filmen är en mixtur av olika genres utfört i en stil som känns helt unik, vilket ger ett svindlande resultat, både i handlingen och i det tekniska utförandet. Detta är årets bästa film.

2. A.I. (Steven Spielberg)
A.I. är en av årets stora filmupplevelser. Grovt underskattad, missförstådd och smädad i diverse medier men icke desto mindre troligen det bästa som Steven Spielberg har gjort. En underbar saga om mänsklighet i konstgjord form.

3. Amélie från Montmartre (Jean Pierre Jeunet)
Hjärtvärmande och visuellt utmanande film från mannen bakom Delikatessen och De förlorade barnens stad. Den ultimata feelgood-filmen som sätter ett leende på läpparna på den mest bittra cyniker.


PERSONLIGA FAVORITER
Vi har också låtit alla i redaktionen välja ut sina personliga favoriter och förklara varför de är så bra:


Årets bästa enligt Anders Lindahl:

1. "A.I."
För stämningen, de behärskade men imponerande effekterna, skådespeleriet, och för modet att göra en film som verkar enklare än vad den är.

2. "Crouching Tiger, Hidden Dragon"
För den goda smaken att göra röjig asiatisk svärdfilm men med nyanserade karaktärer och ett ibland häpnadsväckande lugn. För att man blir nästan berusad av att se den.

3. "Bridget Jones dagbok"
För att den är så fasligt rolig, och för att Renée Zellweger är så hejdlöst bra.


Årets bästa enligt Andreas Hallgren:

1. "Amélie från Montmartre"
Jeunets underbara skapelse är den film som gjort mig lyckligast under året så dess placering på topplistan är självskriven.

2. "Crouching Tiger, Hidden Dragon"
Med höga hopp, intensiva fajter och balanserande på bambuträd blandas saga och Hongkongaction till en härlig kaka som jag inte kan äta nog av.

3. "Final Fantasy"
Kanske årets flopp i biointäkter räknat och en katastrof för producenten Square. Men den visuella och tekniska storslagenheten får mig att bortse från berättelsens stora brister och bara njuta av denna animerade rymdactionfilm.


Årets bästa enligt Christer Johansson:

1. "Sagan om ringen"
Nej, jag har inte sett den, men jag har väntat på att Peter Jackson skulle få chansen att göra något riktigt stort ända sedan "Svarta änglar". Om Jackson misslyckats med Tolkiens mästarepos lovar jag våra kära läsare att skriva 300 recensioner varje månad under 2002.

2. "Amélie från Montmartre"
Koncentrerat lyckorus som är fantastiskt vackert. Bästa ljudanvändningen på bio i år.

3. "Crouching tiger, Hidden Dragon"
Den är ju så frän!


Årets bästa enligt Johan Hultgren:

1. "Memento"
En hjärnskrynklande resa genom minnets och glömskans korridorer. Ett vattentätt manus och en rad klyftiga filmiska knep gör att Memento blir årets bästa film enligt mig.

2. "A.I."
En både missförstådd och grovt underskattad saga med svindlande effekter och ett manus som låter åskådarna tänka själva. En söt Haley Joel Osment och en festlig Jude Law bidrar också till stämningen i årets näst bästa film.

3. "Crouching Tiger, Hidden Dragon"
Filmåret 2001 började bra då Crouching Tiger Hidden Dragon hade premiär i januari. En svindlande kampsportfilm som är sällsamt vacker och jävligt cool på samma gång.


© Johan Hultgren
2001-12-19


     

Dela |