De bästa filmerna under 2007

Russinredaktionen har utsett sina favoriter under filmåret 2007.


Massor med uppföljare, några nya häftiga HD-format (HD DVD och Blu-Ray), och äntligen lite Simpsons på vita duken. 2007 var ett filmår där många olika stilar fick plats och som traditionen bjuder så talar Russin.nu om för dig vad som var bäst under året som gått - även om vi i år varit mer oense än någonsin.


Vi kommer aldrig att kunna se allt som går på bio eller strömmar hit via dvd och video. Känn dig därför inte alltför ledsen om inte din favorit kom in på listan i år, det här är helt enkelt våra favoriter från året som gått.

And the winners are ...

1. Pans Labyrint (Guillermo del Toro)
Från Hellboy till det här. Wow! Vi anade att det fanns något hos del Toro efter ”Devil's Backbone” men att vi skulle få ta del av det här var en överraskning. En saga som blir mörkare för varje sekund - som är lika spännande som vacker och lika otäck som förlösande. En given förstaplacering och utan tvivel 2007 års bästa film.

2. Children of Men (Alfonso Cuarón)
En vattendelare, även i Russin-redax. Men oavsett vad man tycker om resultatet är det svårt att förneka att ”Children of Men” är en film som utmanar tittaren och ställer tuffa frågor. Den häftigaste kameraåkningen sedan ”Goodfellas” bidrog definitivt till impa-faktorn

3. The Fountain (Darren Aronofsky)
Även denna film blev en vattendelare som resulterade i två Russin-recensioner - med helt olika utfall. Ord som flummig, pretentiös och sentimental fick samsas med ord som fantastisk, sagolik och välskriven. Ordet som vi kan enas om gällande årets trea är: minnesvärd.


PERSONLIGA FAVORITER
Vi har också låtit alla i redaktionen välja ut sina personliga favoriter och förklara varför de är så bra:Årets bästa enligt Anders Lindahl:

1. "Pans Labyrint"
Om jag överskattade den när jag först såg den så har jag ännu inte tagit mitt förnuft tillfånga. Den här hemska och vackra sagan lyser i minnet på ett sätt som ingen annan rulle jag såg på bio i år.

2. "Min granne Totoro"
Visst är det typiskt för självutnämnda filmexperter att peta in en gammal film som fått nypremiär på en sådan här lista. Men Totoro är Totoro, det kan du liksom inte förneka...

3. "Zodiac"
Tålmodigt och rationellt berättad, och därför så mycket kusligare när man tror sig stå öga mot öga med ondskan. Kanske lika bra som "Se7en" men helt annorlunda, och just därför dubbelt imponerande. Den var riktigt bra, den här!

...och största besvikelsen:
”Death Proof”
Givetvis inte årets sämsta film, men när Tarantino inte ens klarar av att göra opretentiöst skräp utan att framkalla trötta gäspningar inser man att en spännande karriär tyvärr håller på att få ett sorgligt slut.Årets bästa enligt Andreas Hallgren:

1. "Pans Labyrint"
Mörk fantasi blandad med ond bråd verklighet i en saga för vuxna (och fint surrealistiska specialeffekter så klart) gör att det blir nästintill självskrivet att ge förstaplatsen till Guillermo del Toros "Pans labyrint".

2. "The Fountain"
Fler fantasier blir det hos tvåan, en film som jag visserligen inte sett om sedan Stockholms filmfestival 2006, och jag vet därför inte om den håller i längden. Darren Aronofskys "The Fountain" med Hugh Jackman och Rachel Weisz åker ändå in på andraplatsen på min lista, så får jag väl skaffa sura äpplen att bita i nästa gång jag ser filmen, om jag nu skulle ha fel.

3. "Min granne Totoro"/”Kikis expressbud”
Min tredjeplats blir lite annorlunda i år. Dels får två filmer dela på den, dels är ingen av de filmerna gjorda under året, men 2007 var året då inte mindre än två äldre, och helt underbara, Miyazaki-produktioner gick upp på bio i Sverige för första gången och absolut värt ett omnämnande. Det var Triangelfilm/Astoria som påbörjade det hela och tog in "Min granne Totoro". Efter Triangelfilms frånfälle tog Sonet Film upp manteln och gav oss nyligen "Kikis expressbud". När nu även Sonet svepts upp av SF är det bara att hoppas att japansk anime fortsättningsvis har en plats även i biomonopolets Sverige.

... och sämst:
Det finns, tyvärr, många utmanare kring sämsta-platsen på årets lista. Michael Bays "Transformers" platsar in, lika väl som den norska animationsfloppen "Free Jimmy", men det är ändå den fantastiskt dåliga "Epic Movie" som kammar hem platsen längst ner på den cinematiska stegen år 2007. Usch och fy för slikt otyg!Årets bästa enligt Christer Johansson:

1. "Pans Labyrint"
Svart drömsk vuxensaga som skrämde, myste, förfärade och var otroligt vacker att beskåda.

2. "Blood Diamond"
Seriös mörk realitet som inte gjorde någon glad, snarare illa berörd. Lika stark och brilliant som diamanterna den handlar om.

3. "Råttatouille"
Sockersöt Hollywood-animation som funkar otroligt väl. Skönt att se Pixar tillbaka på banan efter halvdana ”Superhjältarna” och aptråkiga ”Bilar”.

... och den största besvikelsen:
”Sunshine” - Om det ändå hade kunnat förbli så jävla bra som den var till en början. Slutet är patetiskt fånigt och arty-farty! Gör en Directors-Cut omgående!Årets bästa enligt Johan Hultgren:

1. "Pans Labyrint"
Jag glömmer nog aldrig snubben med ögonen i händerna. Och jag tror inte att någon annan som sett filmen gör det heller. Lite för hemskt tyckte vissa – själv tycker jag kontrasten mellan den inte helt mysiga sagovärlden och den depraverade verkligheten var alldeles lagom. ”Alice i Underlandet” möter ”Schindlers List” liksom.

2. "The Fountain"
”Var den inte jävligt pretto?” frågade jag mig själv efter att ha sett Hugh Jackman jönsa runt i tiden som om Marty McFly regisserats av David Lynch. Men trots att jag inte var konverterad Aronofsky-fanatiker när filmen var slut så har filmen levt kvar och vuxit i huvudet under året. Och scenerna när Rachel Weisz om och om igen frågar Hugh Jackman hur läget är framstår så här i efterhand som helt förtrollande.

3. "Leo"
Ett svenskt litet mästerverk. Det knöt sig i magen av obehag från de första minuterna till det gastkramande slutet. Josef Fares till synes enkla hämndfilm är en definition om hur hämnden blir ett måste för att komma vidare i livet. Men också till varför hämnden innebär människosläktets undergång.

...och sämst:
" Pirates of the Caribbean – Vid världens ände"
Fullkomligt obegriplig och olidlig film med repliker som måste ha spottats fram ur en slumpgenerator. Johnny Depps integritet kapsejsar. "Hannibal Rising" var också en superusel film som bör undvikas till varje pris.Årets bästa enligt Johan Lindahl:

1. "Children of Men"
Världen går under och vi med den... Apokalyptisk action med oanade bråddjup, i regi av en mexikan. Diktatur, osannolika hjältar, dramatisk förlossning och spädbarn i fara! Kom till Sverige i årets linda och fick nog ett russin för lite av mig.

2. " Apocalypto "
Undergångsstämning och dekadens - för 500 år sedan. Diktatur, osannolika hjältar, dramatisk förlossning och spädbarn i fara! Kom hit i början av året. Mel Gibson är visserligen inte mexikan, men har spelat in i Mexiko och får dispens.

3. "Pans labyrint"
Hård kamp om tredjeplatsen, men så här får det bli. Grym socialrealism och nästan lika grym sagovärld - parallellt. Diktatur, osannolika hjältar, småbarn i fara... Nådde Sverige tidigt på året. Och just det, mexikansk regissör.

...och de största besvikelserna:
"Se upp för dårarna": vet inte riktigt vad jag hade väntat mig av Helena Bergströms regidebut, men i alla fall inte så här mycket trams och debil dockhusrealism. Och "Evan Almighty" är ett storslaget slöseri med både humankapital och reda pengar.


© Johan Hultgren
2007-12-29


     

Dela |