Transformers (2007)

Återvunnet metallskrot förklär sig till film

1 russin

Historien är enklare än bygginstruktionen till en tiobitars flygplanmodell: snälla robotar (Autobots), som kan förvandla sig till bilar, slåss mot elaka robotar (Decepticons), som kan förvandla sig till bilar.

De har hamnat på jorden för att söka efter en kub som störtat ner på vår blågröna planet för länge sen och denna kub kan hjälpa de goda robotarna att åter bygga upp maskinernas egen värld. Eller nåt i den stilen. Det är inte så viktigt.

Viktigt är det för övrigt väldigt lite som är i "Transformers". Men så är ju filmen också skapad av Michael Bay, en robot som kan förvandla sig till filmregissör. Egentligen är det bara en enda tanke som far genom mitt huvud under de två effektspäckade timmar som "Transformers" tar på sig för att ta slut: Vad tusan gör John Turturro i en Michael Bay-rulle? Han är ju för sjutton skådespelare på riktigt.

Det ska villigt medges att filmens talrika effekter är både snygga och välgjorda och filmen består knappast av något annat än fartfyllda actionscener. Men både action och effekter är lika döda som den plåttunna jag slänger mina sopor i. När en gigantisk robot åter en gång förvandlar sig till ett jaktplan för att skjuta iväg sina jätteraketer över en folkfylld stadsgata är det inte av spänning jag drar ett djupt andetag utan för att kväva en gäspning.

Det är säkert ett barndomstrauma som ligger bakom min totala brist på engagemang i "Transformers". Jag hade nämligen inga Transformersfigurer att leka med och kunde därför inte, i en ålder som var aningen mer påverkningsbar än min nuvarande, skapa känslomässiga bindningar till dessa metamorfosiska plåtgestalter. Nu anser jag väl att min uppväxt blev relativt lycklig trots denna uppenbara brist.

Det kan ändå, nu när det har blivit dags för denna recensents slutdom över "Transformers", vara bra att hålla i minnet att jag knappast är den bäst lämpade recensenten av just denna film. Detta på grund av att jag alltså inte har någon som helst relation till filmens bakgrundshistoria och att jag dessutom genom mitt intresse för bra film närmast automatiskt hyser antipatier mot Michael Bays samlade verk. Men har du orkat läsa så här långt kan du ju lika gärna läsa sista stycket också...

Specialeffektsteamet och 3D-makarna bakom "Transformers" ger jag gärna ett russin i betyg. De har fått ihop en hel del snygga, om än inte så värst inspirerade, saker att titta på. Resten av filmen är rent skräp och bör omgående källsorteras i närmaste container för metallskrot.

© Andreas Hallgren
2007-10-24Originaltitel: Transformers
USA, 2007
Regi: Michael Bay
Med: Jon Voight, Megan Fox, John Turturro, Josh Duhamel, Shia LaBeouf m.fl.

Genre: Action, Sci-fi, Äventyr
Svensk biopremiär: 2007-07-04     

Dela |