Råttatouille (2007)

Lite som Parfymen - fast med råttor och mat, och utan mord

4 russin

Med "Ratatouille" är Pixar tillbaka där de hör hemma, hos små varelser som lever bra mycket intressantare liv än vi tror. Bilar i all ära, men deras leverne i "Cars" kändes allt lite krystat emellanåt. Råttor, däremot, är tacksamt stoff att spinna märkliga skrönor om. Visst är de äckliga, men visar sig också vara rätt sympatiska och söta och i besittning av etik och moral. Råttor tar bara saker som andra inte vill ha, de stjäl inte! I alla fall inte enligt Remys pappa.

Remy själv har vissa drag gemensamt med Grenouille i "Parfymen" men är i största allmänhet en mer välmenande figur. Han har en instinktiv fallenhet för att kombinera smaker och är, råttigheten åsido, född att stå i ett kök istället för att rota i soptunnor. Via TV och kokböcker går han i indirekt lära hos jovialiske matmästaren Gusteau, hädangången grundare av en restaurang som sett bättre dagar. När Remy Nemo-likt skiljs från familjen och hamnar i Paris finner han en möjlighet att utöva sitt värv på denna restaurang, genom ett ganska konstigt samarbete med unge städaren Linguini.

Kockkarikatyren Skinner som tagit över den falnande restaurangen är både en elitist som förkastar mästarens teser om att all kan laga mat, och en girig populist som använder sagde mästares namn och nuna för att kränga halvfabrikat. Unga Colette vördar däremot Gusteaus läror och blir lämpligt nog Linguinis andra samarbetspartner.

Plats för både kärlek och framgång, alltså. Men kan människor samexistera med råttor, eller har gamle far rätt i sina cyniska utsagor? Och hur ska restaurangen återfå sitt anseende?

Den skrämmande och glädjelösa matkritikern Anton Egos dom är avgörande och till ingens förvåning leder det hela fram mot en final där han ska blidkas under kaotiska omständigheter. Denne kuslige gestalt, med en skrivarkammare formad som en kista och en skrivmaskin som i vissa vinklar påminner om en dödskalle, spelas med sarkastisk finess av legendaren Peter O'Toole. Han har, gissningsvis, också en extrafunktion i filmen: som pik mot torra filmkritiker som tappat bort den barnsliga glädjen i mediet. Fast, behöver Pixar utdela en så'n pik? De brukar väl själva bedömas ganska välvilligt även av experterna? Hur som helst...

Den engelska rösttruppen inkluderar också stabila gamla proffs som Ian Holm och Brian Dennehy. Remy däremot spelas av ganska okände Patton Oswalt (inte Michael J. Fox, som man kanske skulle kunna få för sig).

Röster är förstås nog så viktigt i en animerad film, men själva animationen är ju det som brukar väcka störst beundran för Pixars filmer. De förnekar sig inte och drämmer till med ett otal skrytscener, inkluderandes vattenrenderingar som knäcker självaste "Hitta Nemo". Det glänser öververkligt och stilfullt om kopparn och kopparna, vinet kluckar ner i glasen med total trovärdighet och råttpälsen fladdrar som den ska i vinddragen.

Brad Bird försöker också med jämna mellanrum förklara på någon lagom lägstanivå det här med smakkombinationer och finsmakandets tjusning. Här blir det något mindre imponerande.

På det hela taget är det här inte någon fulländat komponerad måltid. Första halvtimmen är energiskt hektisk underhållning på hög och charmig nivå, och det finns inte mycket att klaga på. Det svackar däremot lite mot mitten i en passage utan nämnvärda gapskratt eller genialiteter. Vid det laget har man ju också närmast tittat sig immun mot mästarnas bildmagi och historien som sådan måste ta över. Mot slutet gör den lyckligtvis precis det igen, med både kaos, charm och fantasi. Den där scenen när kritikern tar den där allt avgörande tuggan är faktiskt helt lysande.

Riktigt sådär underbart knäckt som jag blev av till exempel "Toy Story" har jag inte blivit av Pixars senaste filmer. Temana börjar kännas lite traditionella, idéerna inte längre riktigt så briljanta. Men deras omsorg om detaljer, berättarglädje och sympati har inte mattats. Fyra russinstjärnor lysa åter ovan Pixarporten, även om en av dem kanske hänger lite betänkligt på sned.

© Anders Lindahl
2007-10-19Originaltitel: Ratatouille
USA, 2007
Regi: Brad Bird

Genre: Animation, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2007-10-19
Hemmabio: 2008-02-20
Teman: Pixar


Ingår i följande teman


Pixar

     

Dela |