De bästa filmerna under 2009
Russinredaktionen har utsett sina favoriter under filmåret 2009.
2009 var ett händelserikt år inom filmen. James Cameron återkom efter ett halvt decenniums frånvaro med en remake på Smurfarna, Patrick Swayze kastade in handduken, 3D-glasögon blev poppis igen mot alla odds och vi fick äntligen en uppföljare på Göta Kanal 2. Men vilka var egentligen de bästa filmerna? Russin har svaret som vanligt.Som vanligt vill vi naturligtvis göra en ansvarsfriskrivning: Vi har sett långt i från alla filmer som kommit på bio i år. Hade året varit 1941 hade vi kanske rentav missat att få med ”Citizen Kane” på listan. Orsaken är att Russin består av ett gäng gubbar på 30+ som jobbar för mycket, tar hand om barn, och i vissa fall bor så långt bort från civilisationen att SF vägrar visa något annat än Göta Kanal 3 på den lokala bion/renskavshaket.
Hur som helst, ett filmdecennium är slut och vi på russin.nu har gjort vårt bästa för att skriva om detta, inte minst i vår topplista över decenniets bästa filmer. Men nu handlar det alltså enbart om vad som var bäst under det gångna året. Så häll upp en single malt och luta dig tillbaka i soffan med laptopen i knät och läs vidare. Sedan är du välkommen tillbaka till Russin.nu under 2010!
... och vinnarna är:
1. Revolutionary Road (Sam Mendez)
Kanske årets mest nedstämda Hollywood-rulle men icke desto mindre den bästa. En film om hur livet kan förvandlas till ett fängelse. Det är en synnerligen engagerande historia som jobbar mycket med stämningar och subtext där Kate Winset och Leo DiCaprio kämpar över makten i sitt förhållande. Det blev inte många Oscars till ”Revolutionary Road” men förstaplatsen i Russins årsbästalista är väl inte så tokigt ändå.
2. Slumdog Millionaire (Danny Boyle)
”Slumdog..” vann publikens hjärta i många länder. En enkel kärlekshistoria tillkrånglad till förbannelse med hjälp av en berättarstruktur som verkar ha uppfunnits på Liseberg. Det är nämligen bergochdalbana hela vägen in i mål. Färgstarka karaktärer och en feel good-känsla som utan tvekan toppar allt i år, gör att detta romantiska, bollywoodeska komedidrama är en av de bästa filmerna i år och Danny Boyles bästa någonsin.
3. District 9 (Neill Blomkamp)
Att sätta en sci-fi-rulle i ett socialrealistiskt sammanhang i Sydafrika visade sig vara ett genidrag. Men kanske är det främst den svarta humorn som gör District 9 så unik i jämförelse med sina Hollywood-kollegor. Hursomhelst, regissören Blomkamp är en kille att hålla ögonen på under 10-talet.
PERSONLIGA FAVORITER
I år baseras årsbästalistan på det kumulativa tyckandet från fyra av russin.nu:s fem recensenter. Här får de därför möjlighet att med egna ord förklara just vad som var så himla bra, respektive utbota dåligt, i 2009 års filmskörd.
Årets bästa enligt Anders Lindahl
1. " Slumdog Millionaire"
Det är inte så ofta jag blir så uppslukad och totalt fångad av en film, samtidigt som jag halvt omedvetet tänker "wow, vilket bra manus!!!". Det är bara att kapitulera för Boyles allra bästa film hittills.
2. "District 9"
Den var ju faktiskt riktigt bra, även sedd efter att hajpen ramlat in. Något av årets "Children of Men" där en hyfsat enkel historia får intensivt liv genom en imponerande mix av skräpighet och teknologisk finess.
3. "Inglourious Basterds "
Ibland är det jättekul att ha fel; Tarantino kan fortfarande göra film! Några onödiga stilbrott - instuckna i rent tvångsbeteende känns det som - hindrar inte IG från att vara en uppslukande historieomskrivning där dialogerna äntligen fungerar och fängslar igen. Och Waltz är precis så duktig som alla andra redan konstaterat.
... och störst besvikelse?
Spike Lees direkt-till-DVD-iallafall-i-Sverige-soppa "Miraklet vid St. Anna", om svarta soldater under andra världskriget, känns som en sådan bortkastad möjlighet att den utgör årets största besvikelse för mig.
Årets bästa enligt Andreas Hallgren
1. "District 9"
Välspelat och intressant mockumentärdrama om apartheid i Johannesburgs kåkstäder, med den skillnaden att det är 3D-animerade utomjordingar i huvudrollerna. En lysande och gripande film som väl visar att fantasi inte behöver vara i konflikt med realism.
2. "Up!"
Pixars senaste film är finstämd, engagerande, underhållande och framför allt hjärtsnörpande om förverkligandet av livslånga drömmar om de så består av ett hus i sydamerikas djungler eller en komplett samling scoutmärken.
3. ”Slumdog Millionaire”
Bollywoodtoner och Bombay-drömmar blandas med ruggigt rå realitet när en grabb från slummen är den som vill bli miljonär.
... Årets besvikelse
Det har blivit en och annan mindre bra film under året, som "Änglar och demoner", "Terminator Salivation", löpandebandifierande av Johan Falk-serien och ännu ett lågvattenmärke i Beck-serien, men nivån på dessa var väl rätt förväntad.
Årets besvikelse, där jag alltså hoppas på mer och på bättre resultat, blir därför "Watchmen", ett smått legendariskt seriealbum som inte förvaltas fullt ut i Zack Snyders regissörshänder.
Årets bästa enligt Johan Hultgren
1. "Revolutionary Road"
En inlevelsefull historia som griper tag och skakar om. Man känner ända in i märgen den frustration och mentala fångenskap som Kate Winslet upplever i sitt äktenskap med Leo DiCaprio. Deprimerande men ändå upplyftande på något konstigt vis och en katarsis som klår allt annat i år.
2. "Inglourious Basterds"
Härligt att se Tarantino tillbaka i god form efter några mindre lyckade projekt. Fantasifullt och spännande. Och äntligen njuter man av dialogerna igen. Tristess-festen ”Kill Bill vol. 2” är glömd och förlåten.
3. "Watchmen"
Till skillnad från mina Russin-kollegor tyckte jag Zack Snyder lyckades långt över förväntan med filmatiseringen av Alan Moores ofilmbara serieroman. Inte perfekt på något sätt, men ett stabilt hantverk med många kreativa lösningar. Den tecknade sidofilmen ”Tales of the Black Freighter” som endast släpptes på dvd var också riktigt bra men det var nog ett klokt beslut att klippa ut den från huvudfilmen.
... och största besvikelsen:
"Änglar och demoner"
Visst, jag hade inga förväntningar. Men jag gillade ändå Ron Howards ”Da Vinci-koden”. ”Änglar och demoner” var däremot en infantil tråkrulle som stal två timmar av mitt liv.
Årets bästa enligt Johan Lindahl
1. " Revolutionary Road
Nästan motvilligt måste jag fortfarande framhålla en av årets minst upplyftande filmer som den bästa jag sett. Kate och Leo återförenas mer än tio år efter ”Titanic”, utan sjunkande båt, men ändå på väg i kvav. Huuuu...
2. "Slumdog Millionaire”
A Hindu Carol? Motvikten blir en mäktig manifestation av maskrosbarnsmentalitet och miljonprogrammens möjligheter - eller vad som nu egentligen manifesteras. Svänger gör det i alla fall.
3. "Blindness"
Direkt-till-DVD i Sverige behöver inte säga något om kvaliteten...
Till synes misantropisk framtidsvision som dock inte glömmer att visa ljusglimtar även i ett nästintill kompakt mörker (bokstavligt och bildligt).
SÄMST:
Det finns säkert många grepp för att dramatisera skandalhändelserna i Knutby på ett både upplysande och konstnärligt intressant sätt. ”Vägen hem” undviker de flesta av dem. Och det borde väl finnas många sätt även för konservativt sinnade amerikaner att satirisera sin samtid på ett konstruktivt och effektivt sätt... Eller? Om ”Big Fat Important Movie” kan räknas som en värdemätare så är roliga republikaner ett utrotningshotat släkte.
© Johan Hultgren2009-12-31