De bästa filmerna under 2014

Russinredaktionen har utsett sina favoriter från filmåret 2014Det börjar bli tradigt att ursäkta sig för Russin-redax brist på tid och ork att ta sig lika djupt i filmutbudet som förr om åren. Men sånt är livet förstår ni, kära läsare. Ni som hängt med oss de senaste fjorton åren har säkert gjort liknande livsresor som vi och kan förhoppningsvis känna igen er i insikten om att ibland orkar man helt enkelt inte vara kreddig utan eftersöker bara lite hederlig, skön eskapism.

Med det sagt, så ger vi på oss på årets höjdare. Efter att vi har tillämpat en vetenskaplig algoritm med fokus på antal röster snarare än individuell topplacering ser listan ut som nedan. Vi tackar för i år och ser fram emot ett filmrikt 2015.

1. The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson)

Wes Anderson gör alltid sköna och udda filmer, och ibland blir de mer än så.

2. Snowpiercer (Joon-ho Bong )

Sydkoreansk dystopi på tåg. What's not to like!

3. Draktränaren 2 (Dean DeBlois )

Det andra steget på vägen till vad som kan bli en klassisk animerad trilogi.PERSONLIGA FAVORITER
Här får fyra av Russins fem recensenter med egna ord förklara just vad som var riktigt bra, eller riktigt dåligt, bland filmerna från 2014.

Årets bästa enligt Anders Lindahl

1. "The Raid II"
Filmåret har inte saknat spektakulär action men allt bleknade vid sidan av denna förstummande och förskräckande fajtfest.

2. "Her"
Spike Jonzes ”filosofiska scifi-romantik”, som jag kallade den i min förträffliga recension, känns fräsch och klok idag och kommer nog funka om tio år också.

3. "Draktränaren 2"
Ett bra år för uppföljare. En väldigt bra film.

Årets sämsta:
Uppblåsta ryska eländet ”Stalingrad” släpptes redan 2013 men slingrade sig ut i vida världen först i år. Därför är den årets sämsta film.

Bubblare: "The Grand Budapest Hotel"

Årets serie: I år har jag och sambon sett två och en halv säsong av "The Walking Dead" och är därmed äntligen i fas med resten av världen. Och ingen serie har fängslat mig mer.


Årets bästa enligt Christer Lundevall

1. "Grand Budapest Hotel"
En lekfull, underbar filmpärla

2. "Draktränaren 2"
En otrolig uppföljare med ett sällan skådat djup för att vara en film med barn som huvudpublik.

3. "Frost"
3D-versionen i hemmabiomiljö är magisk familjelycka.

Bästa TV-serie: "The Walking Dead". Det blir bara bättre och bättre. Jättejobbig att titta på, men ännu värre att missa.


Årets bästa enligt Johan Hultgren

1. "Snowpiercer"
Snygg-Chris Evans, mest känd för superhjälteproduktioner, glänste i denna hisnande dystopi-scifi-rulle om ett tåg som bara åker och åker, och folk som bara bråkar och slåss.

2. "Predestination"
Inte den mest kryptiska tidsresefilmen jag sett (den titeln lär nog för alltid innehas av "Primer"), men en ordentlig mindfuck-upplevelse från Australien. Fick kämpa med att få upp hakan från golvet när filmen var slut.

3. "X-men: Days of Future Past"
Fyrtio sidor 80-talsserietidning utsträckt i långfilmsformat. Och vilken långfilm sen. Strålande action och så mycket fanservice att hälften kunde vara nog.

Bubblare:
"Frost"
Disneys bästa sedan "Skönheten och odjuret"

Sämst:
"Amazing Spider-Man 2". Inga försonande drag alls. Fruktansvärt ointressant och tråkigt. Jamie Foxx karriär är nu officiellt slut.


Årets bästa enligt Johan Lindahl

1." Interstellar"
Rymd och djup - bokstavligt och bildligt. Årets upptäcktsfärd, med den alltid visionärt sinnade Christopher Nolan som ciceron och på senare år pånyttfödde Matthew McConaughey i förarsätet.

2. "Edge of Tomorrow"
Ännu en resa med krängande i tid och rum. ”Måndag hela veckan” möter mordiska utomjordingar och Tom Cruise är i sitt esse.

3. "Snowpiercer"
Ja, här är de tydligen ute och reser också. Klassamhälle i koncentrat. Kamp för överlevnad. Fasaväckande framtidsutsikter. Och ett riktigt raffinerat tåg som tuffar omkring i tillvaron utan mål i sikte. Vad kan man mer begära?

Bubblare:
"The Grand Budapest Hotel", "Mandela - vägen till frihet"

© Johan Hultgren
2014-12-30


     

Dela |