Bridget Jones dagbok (2001)

Inte bara för tjejer längre

4 russin

Helen Fieldings romanfigur Bridget Jones, med sin strax-över-trettio-oro, sina viktbekymmer och otaliga andra hang-ups har visst blivit något slags ikon för kvinnor över hela världen. En symbol för alla som känner att de vid det här laget borde ha uträttat en massa, slutat med sina dåliga vanor och framför allt skaffat en bra karl.

Det låter ju inte som en film som killar kan få något jättestort utbyte av, men betänk då detta enkla faktum: Renée Zellweger spelar Bridget. Renée, som var så fantastiskt bra i "Jerry Maguire" och "Betty tur och retur", är minst lika lysande här. Hon har anlagt en ganska trovärdig brittisk accent, heroiskt adderat ett tiotal kilo till sin vanligen smärta kropp och äger sin roll på ett sätt som är få skådisar förunnat. Tja, hon äger faktiskt hela filmen, och jag har svårt att föreställa mig hur någon annan skulle ha kunnat klara av det på samma självklara sätt.

Tack vare smart casting passar också alla andra perfekt i sina roller: Hugh Grant som den något svinaktige och ytlige chefen, Colin Firth som den triste men schysste konkurrenten om Bridgets förvirrade känslor.

Bridget tvekar alltså mellan det charmiga svinet och den trista snällmannen, och som kille vet man ju cyniskt att tjejen i sådana fall alltid väljer svinet. Eller vet man? Hon försöker sig också på en karriär som TV-reporter, efter att ha sagt upp sig från sitt jobb på ett förlag. Mer spännande än så blir det egentligen inte rent handlingsmässigt, förutom en ganska rar bihandling om hennes föräldrar, men ändå är filmen faktiskt inte tråkig ens en hel sekund.

Det här är nämligen proffsigt så det lyser om det. Replikskiftena är smarta och kvicka, och samtidigt trovärdiga på det där sättet som duktiga britter nästan äger patent på. Särskilt Hugh Grant är ju en mästare på att leverera bra dialog, och har massvis med bra material att briljera med här. Renée å sin sida imponerar genom att få alla sina repliker att låta som om de bara är något som faller henne in i samma sekund som hon öppnar munnen. Timingen är snudd på perfekt, och genom en närmast vetenskapligt uträknad ström av småroliga och rejält bautaroliga skämt hålls man fast i filmens trivsamma grepp, utan att rastlöst snegla på klockan, för att sedan lämna biografen på ett ypperligt humör.

Och det är en regidebut! Måste kännas bra för Sharon Maguire.

Sedan skadar det ju inte att musiken är lika perfekt vald som skådespelarna, att Salman Rushdie skymtar förbi i en liten roll som sig själv och att snövädret på slutet ser både verkligt och vackert ut. En mycket bra komedi, faktiskt.

© Anders Lindahl
2001-07-27Originaltitel: Bridget Jones's diary
Frankrike/Storbritannien/USA, 2001
Regi: Sharon Maguire
Med: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Jim Broadbent, Gemma Jones

Genre: Komedi, Romantik     

Dela |