Memento (2000)

Ett pussel man njuter av att försöka lösa

4 russin

Filmen slutar med att Leonard Shelby (Guy Pearce) mördar Teddy (Joe Pantoliano). Ojdå, förstörde jag spänningen nu när jag avslöjade slutet? Det är inte så allvarligt som det låter. Filmen börjar nämligen där, i slutet, och arbetar sig fram mot början.

Leonard Shelbys fru (Jorja Fox) har blivit våldtagen och mördad och Leonard ger sig ut för att hitta och därefter döda förövaren. Problemet är bara att han i samband med brottet fick en hjärnskada som har förstört hans minne. Han kommer ihåg allting före dådet men han har förlorat förmågan att skapa nya minnen som varar längre än några minuter. Han måste därför dokumentera allting som händer med hjälp av anteckningar, polaroidfoton och, för särskilt viktiga noteringar, genom tatueringar på sin kropp. Ständigt vaknar han upp i nya situationer utan att ha en aning om vad som har hänt eller hur han har hamnat där han är. När han möter en person vet han inte om han har träffat denne förut, utan att först konsultera sina foton där han möjligtvis har skrivit upp deras namn. Två personer som hjälper honom i hans jakt på hustruns mördare är Teddy (Joe Pantoliano från "Matrix") och Natalie (Carrie-Anne Moss, även hon från "Matrix"). Men Leonard riskerar också hela tiden att bli utnyttjad av folk han möter, eftersom han inte kommer ihåg någonting.

"Memento" är berättad i korta avsnitt och börjar alltså från slutet och går tillbaka i tiden fram till någon sorts början. Historien är ytterst väl ihopsatt och man får som åskådare vara aktiv för att försöka hänga med i scenerna och fundera på vad som kan ha hänt tidigare. Eftersom vi inte fått reda på vad som har hänt innan en särskild händelse befinner vi oss till viss del i samma sits som Leonard Shelby. Helt plötsligt är vi inkastade i en situation som vi inte vet någonting om. Vad gör vi där? Vilka är personerna runt omkring oss? På det stora hela är "Memento" mycket snyggt berättad och den tycks hänga ihop på ett intrikat sätt som det antagligen kommer att ta ytterligare några genomtittningar för att förstå helt och hållet. Upplösningen påminner, i det eleganta sätt som allting knyts samman, om Bryan Singers "De misstänkta" från 1995 och det är ju inte direkt det sämsta beröm man kan ge en film.

"Memento" är regissören Christopher Nolans andra långfilm. Han debuterade 1998 med den svartvita "Following", en lågbudgetfilm med idel okända skådespelare och som spelades in en dag i veckan under ett års tid. Manuset till "Memento", skrivet av Christopher Nolan, är baserat på en novell av hans bror Jonathan. Kanske ser vi här början på ett nytt strålande brödrasamarbete? "Memento" blev, naturligtvis dristar jag mig att säga, uppmärksammad vid årets Sundancefestival där den fick pris för bästa originalmanus.

Skådespelarmässigt är filmen också en njutning. Guy Pearce, som fick sitt stora genombrott med filmen "L.A. Konfidentiellt" (1997) gör återigen en lysande insats. Hans porträtt av Leonard Shelby är passande ambivalent. Är han en hjälte? Eller är han någonting helt annat? Eller båda två? Vi, publiken, vet inte och troligtvis vet inte Shelby det själv. Pearce låter karaktärens förvirring hela tiden vara närvarande under den spända ytan och ger på så sätt liv och spänning åt en figur som skulle ha kunnat bli tam omständigheternas nickedocka i mindre kompetenta händer. Även Pantoliano och Moss bjuder på fina karaktärer, även om deras roller av naturliga skäl är mindre än Pearces.

"Memento" är en mycket trevlig filmhändelse som både roar och fascinerar. Om man tycker om filmer som "De misstänkta", där man själv får vara med och ta ställning, fundera och försöka pussla ihop berättelsen, så är "Memento" närmast ett måste. Filmen håller för att se flera gånger och det är nästan nödvändigt om man verkligen ska greppa hur allting hänger ihop. En stark fyra blir det i poängväg.

© Andreas Hallgren
2001-07-16


Christopher Nolans "Memento"

Originaltitel: Memento
USA, 2000
Regi: Christopher Nolan
Med: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano m.fl.

Genre: Drama, Mystery, Thriller

Relaterade artiklar
Decenniets bästa filmer (2000-2009)     

Dela |