ER - The Complete Third Season (1996)

Kraftfullt och pålitligt

4 russin

Nej, det här ska inte bli någon vana. Tror jag. Eller också är det ett uppdrag från ovan som jag helt enkelt inte kan dra mig ur av egen kraft. Grundförutsättningarna är redan utlagda prydligt som gatstenar - men hur håller man standarden under en längre tid? Att göra TV-drama i säsong efter säsong är inte samma sak som att göra en film. Och att recensera de två respektive dramaformerna skiljer sig också åt en aning. Poängen med en serie är ju framförallt att hålla intresset uppe och få oss att fortsätta bry oss om en grupp karaktärers öden och äventyr. ”Cityakuten/ER” var alltså en sådan följetong för mig under flera år. Och den visar sig - alltså, igen - fortfarande stå sig bra gentemot det mesta som prånglas ut just nu.

Tredje säsongen har den hittat sin form och stabiliserats, men saknar kanske de där riktigt sensationella episoderna från tidigare år (eller också är det jag som blivit bortskämd och blasé). En av nyckelpersonerna försvinner ut ur hospitalets register (för att sedan komma tillbaka flera år senare, skulle det visa sig). Nedläggningen av ett annat sjukhus gör att ny personal kommer in i bilden, även på chefspositioner. En medarbetare kämpar med att acceptera följderna av ett positivt HIV-prov. Någon vågar sig på att träffa nya kvinnor efter en skilsmässa, medan en kollega börjar inse att han inte borde träffa fullt så många som han gör. En yngre talang grubblar över vilken specialitet han egentligen borde välja, medan byggets mest tillknäppta individ tvingas öppna sig när det personliga tar sig in på hans professionella domäner. Ja, vad är det man brukar säga? Det finns bara sju olika historier i grunden för allt berättande. Hemligheten ligger i hur man berättar dem.

Och serien fortsätter vara både något slags plantskola för skådisar som kommit upp sig senare, och för etablerade som dyker ner och skakar om i sandlådan under en period. Glenne Headly gästspelar som barnkirurg, en specialist som lever och andas för sitt värv. Omar Epps vill bli kirurg men är hela tiden hårt ansatt av sin närmast överordnade. Jorja Fox (senare i "Vita Huset” och framförallt "CSI”) kommer in som ung och oväntat respektlös läkarpraktikant (med reservation för att det är lätt att gå vilse bland all terminologi här). En ung Kirsten Dunst går på gatan, tar diverse droger och blir en återkommande huvudvärk för dem som engagerar sig i hennes välbefinnande. Och i ”The Long Way Around” urartar ett butiksrån med att Ewan McGregor och kumpan tar alla kunder som gisslan, däribland syster Hathaway (Julianna Margulies). Bland annat...

Allt som allt hålls utvecklingen av olika trådar igång i ett makalöst pumpande flöde som sällan eller aldrig tappar kraften. Möjligen med en överdos avspänningskomik den här vändan, men gränsen där är hårfin.

© Johan Lindahl
2008-02-12


DVD / Blu-ray

Boxarna med de första säsongerna från Warner Brothers är ganska generösa med extramaterial (även om jag hoppade över den detaljen i recensionen av säsong 2). Här fokuseras på sjuksköterskornas roll. Många av de skådespelarna har hängt med så länge att de misstas för att vara sjukvårdskunniga även privat. Och ett avsnitt med en helikopterutryckning analyseras. I serien är en av läkarna flygrädd - i verkligheten var det regissören som helst inte villa följa med upp i luften utan stannade kvar på backen...
Dessutom en räcka felsägningar under inspelningen och oanvända scener. Om ni längtat efter att höra Ewan McGregor sjunga ”Amazing Grace” ihop med bland andra Julianna Margulies har ni chansen här.

     

Dela |