ER - The Complete Seventh Season (2000)

Nästan...perfekt

4 russin

Nej, det här blir ingen av de bästa eller mest uttömmande recensioner jag fått ihop om serien, men faktiskt är det en av de bästa säsongerna. Detta trots att syster Hathaways avsked i slutet av förra säsongen var ett hårt slag. Snyft! Då krävs verkligt skärpta idéer om hur man går vidare - och de finns uppenbarligen. Saker ställs på sin spets. Lite löjligt påstående i sammanhanget kanske, men det gör de faktiskt verkligen absolut i säsong sju.

Dr Greene drabbas av en hjärntumör som kanske inte ens kan opereras bort, får han veta. Samtidigt anklagas hans fru Elizabeth Corday för malpractice - alltså ett slarvjobb med bistra konsekvenser. Och snart ska de ha en liten en att ta hand om. Life ain't easy.

Kerry Weaver å sin sida är sexuellt ambivalent. En direkt orsak är den lesbiska psykiatern Kim (Elizabeth Mitchell - senare sedd i ”Lost” som den tvetydiga Dr Juliet Burke). John Carter kommer tillbaka efter behandling för sitt beroende av smärtstillande medel. De relativa nykomlingarna Kovac och Abby har en romans, men Abby får även oväntat besök av sin manodepressiva mamma - spelad av en Sally Field i storform. Kovac möter också en svårt sjuk präst (James Cromwell) som konfronterar honom på det existentiella planet, skuldkänslor för det förflutna

Dr Chen (Ming-na) är gravid, men tvivlar på att familjen accepterar detta...

Och så har vi givetvis ett par av de där patenterade kaospilotorgierna mitt i allt. ”The Crossing” där ett tåg spårat ut efter att en bil fastnat på rälsen. "April showers", där någon riskerar missa sitt eget bröllop när plikten kräver prestationer utöver det vanliga. Avslutande "Rampage" närmar sig cop-drama och thrillerstämning, och slutar med en provocerande inblick i vilka beslut människor kan fatta i ett avgörande läge, där betänketiden inte existerar.

Dessutom blir det naturligtvis ett av de numera obligatoriska "nu-tar-vi-en -paus-från-korridorerna-och-skickar-iväg-två-av-huvudpersonerna-på-en-resa-där-de-lär-sig-nya-saker-om-varandra-och-sig-själva"-episoderna.

Man ska inte slösa med de högsta betygen, men i det här formatet, delvis styrt av network-TVns "slots” där allt ska passa in tidsmässigt och med en rytm som tillåter regelbundna reklampauser är det svårt att se hur man kan göra det mycket bättre. Sjunde årgången genomsyras av en fräschör som återupplivar känslan från de allra första åren. Nästan perfekt, men det stannar ändå vid ännu en av de där förutsägbara fyrorna i betygsväg. Det är något i finishen som felar, men jag vet icke rikteligen hvad...

Noteringar i marginalen: Det finns ett par skådespelare som regelbundet gästspelat i några avsnitt varje säsong sedan starten, och då ofta en eller par minuter per avsnitt. Dit hör Khandi Alexander som Dr Bentons moderliga men temperamentsfulla syster. Håll utkik efter fler om ni är statistiknördar. Kirurg- och förlossningsdepartementen ovan där är ett bra ställe att börja leta.

© Johan Lindahl
2008-07-14


DVD / Blu-ray

Extramaterial: Outpatient outtakes - oanvända scener från avsnitten 9-11 samt 14 och 15. Och nu har de börjat texta på norska (men inte svenska).
(Warner Brothers)

     

Dela |