ER - The Complete Eighth Season (2001)

Sista sviten med...

4 russin

Åren går och går, men kvaliteten och jämnheten den består i stort sett. Nu är åttonde säsongen inledningsvis aningen tamare och mer tillrättalagd än de föregående explosiva omgångarna. Aningen, men den avrundas med några av de mest svårförglömliga avsnitten i seriens historia. Och ni som inte sett säsongen på TV och inte vill veta vilka avgörande händelser som väntar - försök låta bli att läsa baksidestexten på CD-boxen. Ja, de har blivit ganska 'duktiga' på att avslöja vartåt det bär, redan där...

Ju längre en serie pågår, desto mindre nytt finns kanske att tillägga om produktionens profil i stort och var de stora styrkorna (i det här fallet ganska många) respektive svagheterna (något färre, tycker jag) ligger. Betrakta det här inlägget som i första hand en kompletterande konsumentupplysning, när jag nu ändå kommit så här långt. Har ni själva följt med staben på County General hit, så är det värt att fortsätta ett verksamhetsår till. Så mycket kan väl sägas, att det utspelas i en brytningstid, med fler och fler nya ansikten att hålla reda på, stor mänsklig dramatik och allmän turbulens i flera avseenden.

Precis som i fjärde säsongen startar man lite lagom experimentellt, nu med samma dags drama sett ur fyra olika vinklar. En lite oväntad återkomst blir det för Dr Susan Lewis (Sherry Stringfield) som lämnade lokalerna i mitten av tredje säsongen men uppenbarligen längtar tillbaka. Samtidigt skolas den kaxige underläkaren Pratt (Mekhi Phifer) och den mer behärskade praktikanten Gallant (Sharif Atkins) in. När nya karaktärer får mycket utrymme brukar det innebära att andra är på väg ut och de tendenserna syns ganska tidigt i vissa fall. Men det är ganska kaotiskt i korridorerna och anställda har en förmåga att komma och gå - och ibland komma igen. Följ med flödet bara...

Dock upplever jag den första halvan av säsongen ha lite väl tydlig slagsida åt familjeproblematik. På det medicinska området börjar de nya idéerna kanske inte tryta, men ofta gå i repris. Med jämna mellanrum dyker samma sorts ärenden vi sett förut upp igen. Ganska normalt på ett sjukhus givetvis, men ”ER” har skämt bort sin publik med fräscha inslag (OK, inte alltid bokstavligt) under en lång tid. Annars är det framförallt den personliga utvecklingen hos några trotjänare som ska fånga intresset. Avdelningschefen Kerry Weaver har många blandade känslor för och själv åker hon alltmer emotionell berg-och-dal-bana. Dr Benton hamnar i en infekterad vårdnadstvist. Greene och Corday, ja de har det väl tuffast av alla på flera plan.

Så har några skådespelare bytts ut i biroller och ersatts av andra som ska föreställa de ersatta. Det tar en liten stund att vänja sig, även om det är tidigare högst oregelbundet förekommande personer som nu får betydligt mer plats i handlingen. Dr Greenes dotter har plötsligt och nästan utan förvarning blivit strulig tonåring och är sig inte särskilt lik sedan senaste inhoppet. Och Bentons motpart i vårdnadstvisten, Roger, görs nu av den kraftfulle Vondie Curtis-Hall i stället för en annan mer anonym snubbe som inte syntes alltför ofta.

Mycket allvar väntar, inte minst under säsongsavslutningen. Innan dess tillåts dock en del episoder med humorn som dominerande tonläge, som ”Secrets and Lies”, där en handfull av huvudkaraktärerna haft lite för roligt på chefens bekostnad och tvingas till en heldags husarrest...njae, inte riktigt, men bra nära. Allra sista avsnittet ”Lockdown” är definitivt planerat som en övergång till nästa säsong, något annat vore väl tjänstefel att inte meddela.

© Johan Lindahl
2008-10-07


DVD / Blu-ray

En del oanvända scener som kan vara värda några extra minuter av din tid, och så scener som inte gick riktigt som det var tänkt. Och numera finns det alltså textning på norska, men fortfarande inte på svenska (Warner Brothers).
Originaltitel: ER - The Complete Eighth Season
USA, 2001
Regi: Jonathan Kaplan Richard Thorpe Vondie Curtis Hall m fl
Med: Anthony Edwards, Noah Wyle, Laura Innes, Paul McCrane, Alex Kingston, Maura Tierney, Sherry Stringfield, Goran Visnjic, Eriq La Salle m fl

Genre: Drama, TV-serie

Relaterat: ER - The Complete Fifth Season (1998) ER - The Complete First Series (1994) ER - The Complete Fourth Season (1997) ER - The Complete Second Season (1995) ER - The Complete Seventh Season (2000) ER - The Complete Sixth Season (1999) ER - The Complete Third Season (1996)     

Dela |