The Night Comes for Us (2018)

Eventuellt faktiskt för våldsam

3 russin

Ännu en förbluffande våldsam och intensiv gangsteraction från Indonesien med Iko Uwais och några vid det här laget bekanta ansikten. Eller knytnävar. En smärre skara kriminella hårdingar gör gemensam sak under inte helt glasklara former för att skydda en föräldralös flicka. De hejdukar eller mer viktiga tuffingar de får kämpa emot, med nävar, tillhyggen och ibland eldvapen, är legio.

Mördaren som plötsligt får nog och försöker göra det rätta spelas faktiskt av Joe Taslim (från bland annat Uwais genombrottsfilm ”The Raid”), men Iko är ändå med på ett ganska stort hörn.

Under drygt hundra minuter höjs ständigt ribban för vad som är fysiskt möjligt att koreografera och utföra i kampväg, och vad som är psykiskt möjligt att uthärda i tittarväg. Här bryts ny mark i våldsamhet på ett kreativt men ofta också ganska chockerande vis. Och damerna levererar, och får utstå, lika mycket som herrarna. Det här är en värld där alla kan ta en fajt med Jason Bourne, men som sagde Jason troligen skulle lämna med första buss och en förfärad min. Våldet här gör ont att se, inte minst när en sadistiskt leende mörderska halar fram ett halsbandsliknande vapen som jag helst inte vill ska bli ett återkommande inslag i framtida fajtingfilmer.

Det är ändå, utöver den inledande massaker som föranleder huvudpersonens attitydskifte, bara gangsters som förlorar liv och fingrar och får benen brutna på tre ställen på en sekund.

Dialog på indonesiska, engelska och en smula franska och inslag av Mahler. En tung ton och en handling som kan sammanfattas i tre meningar. Och fajter. Det är alldeles oerhört imponerande men inte nödvändigtvis något ens för alla som söker hård action. Om man ska jämföra med John Woo (vilket jag är gammal nog att spontant göra) så är det här snarare "Bullet in the Head" än "Once a Thief".

Ta det som en varning eller en rekommendation.

© Anders Lindahl
2019-08-10Originaltitel: The Night Comes for Us
Indonesien, 2018
Regi: Timo Tjahjanto
Med: Iko Uwais, Joe Taslim, Julie Estelle, Sunny Pang, Zack Lee, Shareefa Daanish

Genre: Action

Relaterat: The Raid - Uppgörelsen (2011)     

Dela |