Bullet in the Head (1990)

Den handlar om en kula i huvudet...

4 russin

En Vietnam-film ur ett annat perspektiv, skulle man kunna kalla "Bullet in the Head", även om den ganska långa inledningen utspelar sig i Hongkong. En annan käck meta-sammanfattning skulle väl lyda ungefär "Deer hunter" möter "Sierra Madres skatt".

"Bullet in The Head" är speciell på många sätt. Den hör till Woos egna favoritfilmer, men är också en av dem som lyckats sämst rent ekonomiskt. Ambitionerna är snudd på episka, eran och miljön annorlunda än i de flesta av hans filmer. Våldet är lika närvarande och lika energiskt framställt som vanligt, med Woos osvikliga timing, men här gör det ovanligt ont och har konsekvenser. Tony Leung är också känd från "Hard-boiled", annars saknas Woos standardskådisar här. Ingen Chow, ingen Leslie.

Bei (Leung), Fai (Cheung) och Sai-Weng (Lee) är tre kamrater som lever sina enkla liv i Hongkong i slutet på 60-talet. Inledningen är närmast glättig, när den skildrar deras vardag som de verkar ägna åt dans, livsfarlig cykling, brutala gängslagsmål och drömmar om ett bättre liv någon annanstans. När Bei ska gifta sig lånar Fai pengar till bröllopsfesten, men blir på tillbakavägen utsatt för ett rånförsök. Blodig och med stora smärtor, men med pengarna kvar, tar han sig till bröllopet. Bei lyckas till slut få honom att tala om vad som hänt och tillsammans ger de sig efter rånarna för en spontan och våldsam hämnd som slutar med ett dödsfall. På sin bröllopsnatt tvingas Bei fly, tillsammans med sina vänner, och de hamnar i Vietnam, där man sägs kunna tjäna enkla pengar på smuggling.

I Vietnam är våldet än mer närvarande, militär skjuter på fredsdemonstranter och rånar till och med butiker, och efter ett attentat mot en konsul bevittnar de hur en yngling kallblodigt avrättas utan rättegång. Det hela påverkar dem på olika sätt. Sai-Weng, som är son till en gatsopare och lovat sin far att inte också "bli en nolla", tjusas av makten han upptäcker hos vapen och drar in dem i ett samarbete med yrkesmördaren Loh, som de träffar på en bar. Tillsammans ger de sig på Lohs genuint otrevlige gangsterboss, dödar honom och ungefär hundra av hans anställda och flyr ut i djungeln med en låda guld och en sångerska från Hongkong som gansterbossen lurat och förstört livet för.

Så långt finns det ännu delvis en anda av äventyr och gangsterskröna i filmen. Snart blir det hela dock alltmer dystert, om än på ett dramatiskt och spännande sätt. Sai-Weng är som besatt av guldet och de andra förändras och tärs av de handlingar de begått. När de slutligen blir krigsfångar hos Viet Cong har vi definitivt lämnat underhållningsvåldet långt bakom oss och en smärtsam filmupplevelse väntar. John Woo lånar här rikligt från tidigare krigsfilmer, inte minst "The Deer Hunter", men scenerna känns inte som lånegods när man ser dem, utan just som omtumlande, starka scener.

Kanske är "Bullet in the Head" inte världens mest korrekta skildring av sin era - jag har läst kritik om felaktiga vapen och kläder - men det är i så fall inget som förstör filmens kärna. Den handlar egentligen inte så mycket om Vietnam-kriget som om vänskap, lojalitet och girighet, om hur ens principer kan prövas och ibland övermannas av frestelser. Starka saker, och en final som lämnar en både matt och dyster.

----
Trivia: Namnen ovan kan vara lite förvirrande, beroende på hur filmens dubbats / textats. Bei heter sålunda i vissa sammanhang Ben, Fai heter Frank och Sai-Weng blir Paul. Loh heter förstås Luke.

© Anders Lindahl
2000-10-19

Bullet in the Head: Copyright Scanbox Entertainment
I "Bullet in the Head" blandar John Woo stenhård action med tragiskt drama i Vietnam - en udda Hongkongklassiker minst sagt.

Originaltitel: Die xue jie tou
Hongkong, 1990
Regi: John Woo
Med: Tony Leung, Waise Lee, Jacky Cheung, Simon Yam, Fennie Yuen

Genre: Action, Krig

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |