Once a Thief (1990)

En härlig, våldsam film!

4 russin

På sätt och vis är detta min favorit bland Woos Hongkong-filmer, även om jag rent intellektuellt kanske skulle hävda att "Hard-boiled" och "The Killer" är "bättre".

Leslie Cheung är en av Hongkongs mest mångsidiga storheter. Medan Chow Yun Fat alltid är cool men också ofta spelar ganska snarlika figurer, kan man hitta Cheung i så vitt skilda filmer som "I demonernas våld" ("A Chinese Ghost Story") och "Farväl min konkubin". Han kan vara både ynklig och tafatt, rentav feminin, och, som här, den coole, charmerande skurken som utan att tveka skjuter ner folk i hans väg mot rikedom.

Tillsammans med Cherie Chung har de ett litet inbrottsföretag som specialiserar sig på finare konst. En av höjdpunkterna är när Chow och Leslie skall stjäla en tavla från ett välbevakat slott och lekfullt tar sig förbi hinder efter hinder i en kombination av snillrikhet och akrobatik. Filmen har förmodligen varit inspirationskälla för både "Hudson Hawk" och "Entrapment", och de framstår ju båda som ganska handikappade i jämförelse.

Förutom coola inbrott bjuds vi på rikligt av John Woos kännetecken: utsökt koreograferad action, en vankelmodig balansgång mellan sympati för tjuv eller polis och den sympatiska humor som gör Hongkong-film så mycket trevligare än annan film. Visst är filmen våldsam, som i den makalöst påhittiga slutstriden, men här görs det med en nästan bländande glimt i ögat och det är svårt att sörja de banditer som får sätta livet till. Det är ju inte på riktigt, och det är ju så snyggt.

På riktigt är däremot våldet i Woo-filmer som "Bullet in the Head" och "The Killer". Woo är en sådan där regissör som vet vad han vill förmedla för känsla och instinktivt slår an lämplig ton. Här är tonen lekfull och oemotståndligt brilliant. Se och njut i glada vänners lag!
----
Trivia: John Woo själv har, som ofta, en liten roll i filmen, här den som Stanley Wu.

© Anders Lindahl
2000-10-19

Credits: Scanbox
Cherie Chung och Chow Yun-Fat i John Woos "Once a Thief"

Credits: Scanbox
Chow Yun-fat på lite bistrare humör

Originaltitel: Zongsheng sihai
Hongkong, 1990
Regi: John Woo
Med: Leslie Cheung, Chow Yun-Fat, Cherie Chung, Chu Kong

Genre: Action, Komedi

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |