Stålmannen (1978)

Oemotståndligt underhållande!

4 russin

Med en bra bit över 20 år på nacken är "Superman" fortfarande den bästa filmen om serietidningshjältar som någonsin gjorts. Givetvis är det svårt att vara objektiv inför en film som man som 8-åring såg varannan dag upp till 14-årsåldern men faktum är att när jag nu ser om filmen efter bra många år så ser jag massor med saker och detaljer som jag inte lade märke till som ung och som lyfter den ursprungliga upplevelsen till en mycket mer underhållande sådan. Några av dessa är:

* Specialeffekterna. Även om filmen har 20 år på nacken så ser den fortfarande ganska fräsch ut. Bluescreeneffekterna ser inte lika bra ut i dagens filmklimat men trots det så är effekterna riktigt övertygande. När Stålis väl är uppe i luften så är resultaten mer varierande men vid start och landning så är resultaten imponerande. Alla kablar och vajrar lyser starkt med sin frånvaro och det är inte dåligt med tanke på att det inte fanns någon "vajer-off"-knapp som nuförtiden verkar användas friskt i filmer som "Crouching Tiger, Hidden Dragon" och "The Matrix".

* Bildlösningarna. Kulisserna och idéerna som återfinns i "Superman" är ett verk av talangfulla sceneriarbetare och designers som konsekvent gjort något helt eget av råmaterialet man hade till hands i serietidningen. Inte mycket ser ut som man kanske skulle väntat sig. Kryptons vita isliknande dalar och pelare och invånarnas självlysande dräkter är både vackra och fantasifulla. Vem hade dessutom trott att farkosten som tar Stålis till jorden skulle vara formad som en stjärna uppbyggd av tusentals kristaller när den i serietidningen bara är en knubbig, ful liten raket. Inga genvägar har tagits och resultatet stannar kvar i minnet.

* Skådespeleriet. Stålmannen kan vara en enkel roll att spela. I tv-serien "Lois & Clark" såg vi exempel på detta. Dean Cain var förvisso en riktig charmknutte men förutom glasögonen var det ingen skillnad på Clark Kent och Stålmannen. Det är förmodligen därför som folk hade lite problem att ta identitetsbekymret på allvar. Christopher Reeves talang som skådespelare lyser igenom i varje scen av "Superman". Ta till exempel scenen där Clark Kent står i Lois lägenhet. Hon går in i ett annat rum och Clark tar av sig glasögonen och förbereder sig på att berätta att det är han som är Stålmannen...och blir en helt annan person. I den scenen ser man tydligt vilket arbete som ligger bakom. Kropphållning, artikulation, röstläge och i stort sett hela utseendet förändras, utan en enda specialeffekt, utan med hjälp av sensationellt kompetent skådespeleri.

* Humorn. När man var liten förstod man aldrig riktigt hur rolig "Superman" var. Vid en lite högre ålder kan man dock uppskatta självironin och glimten i ögat som genomsyrar hela filmen. Visst finns det en del "klanten-druttar-på-ändan"-humor för de yngre men filmen bjuder också en roligare sida till de som vill ta den åt sig.

Summa sumarum. "Superman" är en sanslöst underhållande film som verkligen får ens fantasi att rusa iväg. Mario Puzos manus (ja, det är mannen bakom "Gudfadern") är en kärleksförklaring till myten och sagan om mannen från Krypton och Richard Donner regisserar med säker hand även om filmen var ett litet helvete att tillverka med dåtidens teknik. Lite väl stollig ibland men en respektfylld och mycket roande film.

© Johan Hultgren
2001-09-20


DVD / Blu-ray

"Superman" finns utgiven i mycket fina utgåvor i bland annat England, USA och Australien. Bra bild och mycket bra ny 5.1-surroundmix med dokumentärer och kommentarspår med Richard Donner och Tom Mankiewicz. Vi i Sverige är dock hänvisade till en budgetutgåva släppt av Atlantic utan extramaterial och med en halvtaskig transfer. Du hittar den allt som oftast på stormarknadernas hyllor för 99 kronorsfilmer. Russins råd är att satsa pengarna på att importera den här filmen istället. Det är det värt.
Källa: TCM
Christopher Reeve i "Superman"

Originaltitel: Superman
USA, 1978
Regi: Richard Donner
Med: Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
Teman: Superhjältar Tidsresor

Relaterat: Stålmannen II (1980) Stålmannen IV - kampen för freden (1987) Superman Returns (2006)

Relaterade artiklar
När serietidningen får liv!


Ingår i följande teman


Superhjältar

Tidsresor

     

Dela |