Stålmannen II (1980)

Stålmannen börjar bli lite rostig

3 russin

Richard Donner, regissören till den ofantligt populära ”Superman – The Movie” från 1978, hade redan filmat en stor del av ”Stålmannen II”, då producenterna Alexander och Ilya Salkind beslutade att sparka honom. Anledningen är än idag ett mysterium. De satte istället in Richard Lester i regissörsstolen. Lester, som framförallt är känd för äventyrsfilmer med tokroliga inslag (bland annat de skumma Beatles-filmerna), tog det befintliga materialet och filmade klart det som saknades med en annan vision än Donner.

Hur mycket de både regissörernas visioner skiljer sig från varandra lär vi nog aldrig få veta, förrän Donners bortklippta material släpps på någon ”special edition”-dvd i framtiden. Belackarna menar att ”Stålmannen II” egentligen är två helt olika filmer som klippts ihop med förödande resultat. Att dra sådana extrema slutsatser känns lite … extremt. Men visst känns ”Stålmannen II” en aning förvirrande då och då, med logiska luckor i handlingen och en för stor övervikt för de tokroliga inslagen. Och när man såg vad Lester åstadkom några år efteråt i ”Stålmannen III”, där han fick helt fria händer, så känns det ändå som att belackarna någonstans har rätt.

Filmen inleds under förtexterna med en ihopklippt resumé av den första filmen. Värt att notera är att ”Spider-Man 2” gjorde samma sak femton år senare. Sedan flyttas vi till Paris, där terrorister hotar att spränga Paris med en vätebomb (det var på den tiden terrorister inte nödvändigtvis behövde vara araber). Superman räddar dagen genom att slänga ut bomben i rymden varpå den efterföljande explosionen krossar fantomzonen, där de tre kryptoniska brottslingarna som dömdes i första filmen sitter fängslade.

Den elakaste snubben i gänget, general Zod, finner mest nöje i att få superkrafter, då han nu äntligen kan leva ut sitt begär att härska och förtrycka, samt ta kål på Jor-Els son.

Under tiden ägnar sig Supermannen själv åt att förlusta sig med Lois Lane, och frågan han ställs inför är om han ska ge upp sina krafter för att leva ett vanligt Svensson-liv. Han fattar ett beslut som han snart ångrar då han inser det hot som världen står inför.

Att följa upp den första ”Superman”-filmen borde inte ha varit så problematiskt med tanke på att båda filmerna skrevs samtidigt. Men ändå är det inte mycket som är bättre i den här uppföljaren. Effekterna är mestadels sämre, humorn är tråkigare, och manuset inte lika skarpt. Det jobbigaste är dock alla luckor i manuset - konstiga saker som aldrig förklaras. Till exempel hur Stålmannen lyckas få Lois Lane att tappa minnet, hur han bygger upp sin förfallna ”fortress of solitude” igen samt den mystiska teleporteringsscenen i slutet av filmen. Och sedan när hörs ljud i rymden?

När det gäller störiga saker så ligger också produktplaceringen högt på listan. Är det verkligen en slump att Stålmannen kastas in i en Marlboro-van femton gånger? Det fattas bara att han själv tar sig ett bloss. Och när Zod på ett spektakulärt sätt kastas in i en gigantisk Coca-Cola-skylt så skiner producenternas girighet genom filmduken.

Men det ska inte förnekas att ”Stålmannen II” stundtals ändå är riktigt underhållande. Och kärlekshistorien och kemin mellan Margot Kidder och Christopher Reeve är fortfarande trovärdig och gripande. Skådespelarna gör sitt bästa även om stackars skicklige Terence Stamp får väldigt lite att jobba med i rollen som general Zod – fick jag en krona för varje gång som han utbrister ”Kneel before Zod!” så vore jag stormrik.

Det finns dock inget i ”Stålmannen II” som gör den till en klassiker bland superhjältefilmer, kanske istället mer en underhållande parentes som borde ha varit bättre med tanke på de goda förutsättningarna.

© Johan Hultgren
2006-07-24


DVD / Blu-ray

Till årskiftet (06/07) släpps äntligen den efterlängtade "Donner Cut" på dvd. Många nya scener, bland andra helt nya scener med Marlon Brando, kommer att läggas till. Då får vi se om det verkligen var Richard Lesters fel att "Stålmannen II" inte nådde några högre höjder.
Originaltitel: Superman II
USA, 1980
Regi: Richard Lester
Med: Cristopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Terence Stamp, Sarah Douglas, Jackie Cooper, Jack O'Halloran

Genre: Action, Romantik, Äventyr
Teman: Superhjältar

Relaterat: Stålmannen (1978) Stålmannen IV - kampen för freden (1987) Superman Returns (2006)

Relaterade artiklar
När serietidningen får liv!


Ingår i följande teman


Superhjältar

     

Dela |