Toy Story 4 (2019)

”Alla pris har fått barn”

4 russin

Bonnie, leksaksgängets nya ägare och mening i livet, ska börja i förskoleklass. Hennes blyghet och vilsenhet på orienteringsdagen är rörande nog. Woodie, ständigt ansvarsfylld, smyger med i väskan, trots att leksaker inte är tillåtna i föris. Genialt nog skapar Bonnie en egen leksak av skräp, som kanske kan bli hennes räddning i denna nya, främmande värld.

Men ”Gaffe”, tillverkad av en spork, en glasspinne och lite annat gojs, ser sig mer som skräp än leksak. En intressant invertering av filmsvitens löpande tema om när leksaker tids nog ses som just skräp. På en biltur med familjen får Woodie fullt upp med den existentiellt krisande engångsgaffeln. På ett nöjesfält under resan träffar han dock också den djupt saknade Bo Peep, hon med fåren ni vet. Hon har blivit en självständig tuffing men känslorna finns kvar. Samtidigt försvinner Gaffe i en antikaffär med Fnaf-läskiga buktalardockor som levererar det skräckelement som blivit något av ett signum för serien.

Som ni märker beskriver jag handlingen till ”Toy Story 4”. Ja, det blev alltså en till! Egentligen ville jag att de skulle sätta stopp efter den magnifika trean. Varför dra igång konceptet igen när det avrundades så vackert och väl? Men sedd som en epilog kan jag väl acceptera det här tillägget, tänkte jag.

Och vet ni vad? Det är bättre än acceptabelt. Det är en film som faktiskt fyller en plats. Som ger ett annat svar på den hittills dunkelt eller sorgset besvarade frågan om vad en leksak utan barn kan göra. Och den levererar svaret med just den kombination av hjärta, humor, idérikedom och fantastisk animation som man förväntar sig av Pixar. 

Den har förstås det förväntade också. Temat om leksaker som tänker mer på sig själv än andra. Temat om försmådda leksaker som saknar sitt barn. Små miner, repliker och detaljer som man uppskattar ännu mer vid andra eller tredje titten. Och den utgör förstås en tidstämpel på var vi är nu i 3d-animation. Det är snyggt… Med en skatt av extrascener i eftertexterna.

Så jag förlåter dem för att de inte lät gott vara nog.

Fotnot:
Tin Toy!!

© Anders Lindahl
2019-12-22


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney/Pixar

Originaltitel: Toy Story 4
USA, 2019
Regi: Josh Cooley

Genre: Animation, Barnfilm
Svensk biopremiär: 2019-08-30
Hemmabio: 2019-12-27
Teman: Pixar

Relaterat: Toy Story (1995) Toy Story 2 (1999) Toy Story 3 (2010)


Ingår i följande teman


Pixar

     

Dela |