Toy Story (1995)

"You... are... a... TOY!"

5 russin

Cowboyen Woody är en bra ledare. Han kan lugna resten av leksakerna i Andys rum när de tror att de ska bli utbytta, han delegerar skickligt ansvar utifrån plastfigurernas design och uppgift - som när hinken med plastsoldater sänds ut för att rekognosera på undervåningen. Den alabasterglimmande fåraherdinnan Bo Peep (en något malplacerad porslinsdocka) gör ingen hemlighet av sitt intresse. Och så är han förstås lille Andys favoritleksak, vilket faktiskt smäller ännu högre.

Liksom de andra i barnkammaren vet han om att han är just en leksak och förstår sin plats här i världen. Nyanlände Buzz Lightyear, som hastigt och lustigt går direkt upp i topp på Andys favoritlista, har dock inte förlänats samma insikt. Hans karaktär är en rymdhjälte ihopplockad från Blixt Gordon och Star Trek och den kopia som Andy får i present är övertygad om att han är den äkta och sanne rymdresenären. Han saknar i stort sett humor men är i sin präktiga självsäkerhet en inspirerande figur och Andys ledarskap är snabbt ifrågasatt. Mitt i denna omvälvning hägrar en lika stor förändring i form av en snart stundande flytt till nytt hus.

Det är upplagt för något så obarnfilmsartat som existentiella kriser, och även skräck med oväntade referenser till Tod Brownings klassiker "Freaks" i form av den leksaksplågande grannpojken, när Pixar gör filmhistoriens första datoranimerade långfilm. 80-talskortfilmer som "Luxo Jr." (där Pixar-lampan introducerades) och "Tin Toy" hade visat på gängets begåvning och i alla fall låtit ana datorns potential som historieberättarredskap, men att något så här bra skulle bli mästarprovet hade väl ingen anat. Istället för "jo, det är snyggt men kunde de inte ha jobbat lite mer på manuset" så får vi en underbar historia, ekonomiskt och charmigt berättad. Numera Pixar-veteranerna Stanton, Docter och Lasseter med manushjälp från bland andra Joss Whedon (!) har fattat att om man ska lägga ner kopiöst mycket jobb på att göra en film så är det roligare om varje scen har sitt existensberättigande.

"Toy Story" har inte bara en perfekt grundidé för att ge 3D-grafiken fullt spelrum, med scener som aldrig hade kunnat göras på riktigt och endast med oändligt tålamod och halvkasst resultat som stop-motion. Den är också sprängfull med små bra idéer och citatvänliga repliker perfekt levererade av stjärnor som Tom Hanks och Tim Allen.

"You're... mocking me, aren't you?"

Inte ens när den var ny var 3D-grafiken det snyggaste man sett. Det fanns spelintron som glänste mer, de har hållit ytorna enkla och de komplexa reflektionerna till ett minimum för att spara på datorkraft. Men rörelserna och mimiken var och är klockrena, likaså 'kameraarbetet' och ljuddesignen med surroundljud som placerar en mitt i händelsernas centrum.

På lite drygt 80 minuter hinns det med ett rent triumftåg av sköna scener, som alla hjälper till att driva handlingen framåt. I en pizzeria med rymddesign väntar små leksaker i en spelmaskin extatiskt på att Klon ska hämta dem. I leksaksplågarens rum gömmer sig vanställda leksaker under sängen. Överallt små leksaksöden som lockar till både garv och nästan eftertanke.

För amerikaner är nog både nostalgifaktorn och garvfaktorn ibland snäppet högre, men även om man inte känner igen riktigt alla modellerna så är idén så universell att det inte är något problem. Tanken på att leksakerna har sitt eget liv när inga människor ser dem, men skickligt följer en oskriven lag om att aldrig avslöja det, fascinerar oavsett ifall man hade just en "bucket of monkeys" när man var liten. Mr. Potato Man (Don Rickles), som bland annat ommöblerar sitt ansikte för att leverera ett Picassoskämt som går rakt över huvudet på hans omgivning, och den konflikträdda dinosaurien Rex (Wallace Shawn), som strävar efter att ryta skräckinjagande men inser att han snarare låter irriterande, sticker ut bland 'birollerna', men etch-a-sketch-brädan och hunden Slinky är lika minnesvärda på sina sätt.

Slutet på Pixars filmer är ju nästan alltid en berg-o-dalbana med enorm underhållningsfaktor och debuten är inget undantag. Redan här avslutar de med en magnifikt frenetisk final på rena Spielberg-nivån. Det var också redan här som de inledde sitt långa musikaliska samarbete med Randy Newman. Det förra kompenserar mer än väl för det senare, för att uttrycka det lite småtyket. "Toy Story" var och är ett mästerverk.

© Anders Lindahl
2010-04-01


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Blu-rayutgåvan, premiär 7:e april 2010, är en efterlängtad händelse. Bilden är förstås så perfekt att man lätt kan se hur mycket 3D-grafiken hunnit utvecklas på ett och ett halvt decennium.

Extramaterialet från DVD:n är med, tillsammans med en bunt nytt högupplöst material.

Buzz Lightyear, som tydligen varit på den internationella rymdstationenen i plastdockeform, får berätta lite för Potato Man och Rex i en liten kortdokumentär samproducerad med NASA. Vi får också se Buzz som jätteballong under Macy's Parade i New York, 2008.

I "Paths to Pixar" får några anställda kort berätta om sin bakgrund och hur de hamnade på bolaget. "Studio Stories" är några ganska roliga, enkelt 2D-animerade tillbakablickar på företaget i dess ungdom, berättade av veteraner som Andrew Stanton och Pete Docter.

I korta dokumentären "Black Friday" får vi veta hur illa samarbetet med Disney gick i början, innan Pixar-folket hade lärt sig att lita på sina egna instinkter, och slutligen se ett utdrag ur den skissfilm som höll på att stjälpa hela projektet. Det är, som John Lasseter plågat säger, verkligen inte bra. Men det är kul att se, så här i efterhand.

Inga nygjorda 3D-kortfilmer bjuds, för den som hade hoppats på det, men det är en fin och ambitiös utgåva. Som så ofta är det dock en alltför omständlig procedur att faktiskt få titta på filmen. Det är ju oftast det man köper en film för, för att kunna titta på den när man vill. Att då alltid behöva skippa förbi trailers och varningstexter utan en snabbknapp till filmens meny är ju helt i grunden förfelat.
© Disney / Pixar

Originaltitel: Toy Story
USA, 1995
Regi: John Lasseter
Med: Engelska röster: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Wallace Shawn, John Ratzenberge, Laurie Metcalf, m.fl.

Genre: Animation, Komedi, Äventyr
Hemmabio: 2010-04-07
Teman: Pixar

Relaterat: Toy Story 2 (1999) Toy Story 3 (2010)


Ingår i följande teman


Pixar





     

Dela |