Billions - säsong 3 (2018)

Svänger mer än någonsin

5 russin

Konkurrensen är hård. På TV-marknaden, så ock i affärsvärlden. I det första fallet har det bara blivit mer och mer uppenbart att om det är någon serie som fortsätter stå upp och leverera något helt enkelt osannolikt underhållande på ett sätt som samtidigt känns allmänbildande, så är det ”Billions”. Nej, jag vågar inte kasta ut något spontant om att det här egentligen är världens bästa TV-serie just nu. Det beror på vilken dag det är. Men wow, den här ångvälten har verkligen fortsatt meja ner allt motstånd och plöja nya spår i tre år nu. De hittar ständigt nya ingångar där åtminstone jag inte trodde att de fanns. Det blir bara bättre.

För att uppfatta det som så här lysande så krävs inte att vi älskar alla vi möter. Här är ingen fullkomlig. De flesta försöker inte ens. Jo, några har en moralisk kompass och en ryggrad, en känsla för rättskaffenhet som räcker en bit - men kan bli ett stort problem. Man måste fulspela och välja sina strider, vilket några av seriens stadiga rollfigurer får lära sig den hårda vägen den här säsongen. Det går inte att bara tänka rätt, man måste våga omfamna den mörka sidan för att nå sina mål. Låter det här upplyftande, eller?

Om makt, spelet kring densamma och hur man tar sig fram i livet (ofta på andras bekostnad) handlar många berättelser. Och spontant, utan direkt insikt i precis hur mycket verklighetsgrund som egentligen föreligger, så upplever jag ”Billions” som obehagligt realistisk och samtidigt - sade jag det? - väldigt underhållande allmänbildning. Upplysnings-TV. På det där sättet där man ledigt slänger in underförstådda shakespearianska referenser lite i förbigående för att framhäva rottrådarna tillbaka till den klassiska dramaturgins ursprung. Eller ännu mera ursprungligt, Bibeln och de grekiska fablerna.

Vi kan också kalla det för en superintelligent såpa. Det blir inte sämre för det och det är lika sant. Klippare, kammaråklagare, innovatörer, programmerare, politiker och ’bakom kulisserna-fixare’ kämpar om herravälde och inflytande i New Yorks mer upphöjda cirklar. De vädrar blod och söker varandras svagheter. Men lojaliteter kan skifta och att fullständigt lita på någon annan är en gammalmodig instinkt. Att gå in på exakt vilka intriger som fortsätter sedan tidigare och vilka nya som skapas är mindre intressant just här. Det viktiga är att det fortsätter klicka mellan casting och karaktärer, mellan de korthuggna replikerna och de längre perspektiven, långsiktiga lurendrejerier och strategier som ser starka ut men ibland måste ändras radikalt.

Nej, för dem som till äventyrs sett de tidigare säsongerna; det här handlar fortfarande inte om att förstå precis vad alla sysslar med. Det handlar om att fångas av den energi och entusiasm, illvilja och uppfinningsrikedom som frodas i de här kretsarna där de sysslar med saker man inte riktigt behärskar som vanlig dödlig. Till dem som inte sett serien alls - börja förslagsvis från början. Annars kommer relationensdynamiken på det här stadiet inte att ha samma resonans.

Bland de nykomlingar som egentligen inte hör till huvudgalleriet men ändå gör outplånliga intryck finns gamle bekantingen Clancy Brown. Hur många skurkroller har han gjort i karriären, från ”Highlander”, ”Skjut för att döda” och framåt? I den här seriens kontext är han kanske inte solklar skurk men en mycket maktfullkomlig minister från djupa Texas med manér, manlighetsideal och moral av mer grovartilleristiskt gammaltestamentlig kaliber. Eller moral förresten. Han tycks vara själva definitionen av en man som är van att få sin vilja fram och vars generella uppenbarelse ger vid handen att han skulle känna sig hemma i den nuvarande amerikanska regeringen.

I ett sent skede av säsongen kliver även John Malkovich in i handlingen. Som vad? Där håller jag tand för tunga. Skarpare och mer spännande som karaktär än någonsin tidigare är Maggie Siff som peptalkspecialisten Wendy Rhoades, gift med en man som hyser ett osedvanligt ont öga till hennes arbetsgivare och vice versa, men lyckas balansera sin roll i sammanhanget med osannolik bravur. Men vem kommer att vara värst fiende med vem i slutet av den här säsongen och var finns de viktigaste konflikterna så dags?

Och så får jag inte glömma att halva nöjet (eller åtminstone 37 procent), är att se hur jordens till synes klipskaste och mest framgångsrika filurer samtidigt kan vara så barnsliga, omogna och impulsiva intill självdestruktionens gräns. Det svänger fort om de flesta här. Och hela serien svänger. Nu mer än någonsin.

© Johan Lindahl
2018-06-24

Credit: hbonordic.com
Stommen är bekant, men knappast statisk i den tredje vändan av ”Billions”. Några spelare förstärker sin närvaro, andra hamnar lite i bakgrunden men kommer eventuellt tillbaka i rampljuset så småningom.

Photo: Jeff Neumann/SHOWTIME. Credit: hbonordic.com
- Don't mess with Texas! Tuffingen 'Jock' Jeffcoat (Clancy Brown) kliver in i handlingen som justitieminister med förkärlek för detaljstyrning av federala åklagarmyndigheten.

Photo: Jeff Neumann/SHOWTIME. Credit: hbonordic.com
På hugget. Ickebinära marknadsanalytikern Taylor Mason (Asia Kate Dillon) får allt mer förtroende på riskkapitalfirman Axe Capital under tredje säsongen.

Originaltitel: Billions - Season 3
USA, 2018
Skapare/show runner: Brian Koppelman David Levien Andrew Ross Sorkin
Med: Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, Toby Leonard Moore, David Costabile, Condola Rashad, Malin Åkerman, Jeffrey DeMunn, Asia Kate Dillon, Christopher Denham, Stephen Kunken, Daniel K. Isaac, Dan Soder, Kelly AuCoin, Clancy Brown, David Strathairn

Genre: Drama, TV-serie
Hemmabio: 2018-11-23

Relaterat: Billions - säsong 1 (2016) Billions - säsong 2 (2017)     

Dela |