Bilar 3 (2017)

- Jag är fart. Eller var, i alla fall.

3 russin

Redan första Bilar-filmen mottogs i många läger som "den första inte fantastiska Pixar-filmen". Tvåan blev rent utskälld, av kritiker i alla fall. Leksaker med Blixten McQueen och de andra sålde förstås ändå som smör och jag vill minnas att sonen, då runt fem år, gillade den. Trean har mötts av så blandad kritik att bara en russin-recension kan reda ut hur det egentligen ligger till. Så här kommer den!

Blixten McQueen, racerbilen som en gång var arrogant men lärde sig en läxa om livet, njuter av karriären och den välvilligt gnabbande kampen om sekunderna med de andra välbekanta stjärnorna när den nya förmågan Jackson Storm dyker upp ur ingenstans. Någorlunda hövlig mot legenden men oförskämt snabb. Och han är inte ensam. Rookies som kör med vetenskaplig precision och ny teknologi visar var skåpet ska stå. En rejäl krasch under en desperat jakt på en vinst avbryter karriären tvärt för Blixten, som återhämtar sig bland vännerna i idylliska Kylarköping där han försöker hitta ett sätt att komma tillbaka. Det känns lite som en sentida "Rocky"-film, eller en allegori över Zlatan.

Blixten är långt ifrån redo att lägga racingdäcken på hyllan. Ny sponsor, kaxig ung tränare och en supermodern träningsanläggning ska vända skutan rätt igen. Tror han, tills han inser att tanken är att han ska pensionera sig och nöja sig med att vara ett ”brand”. Han lyckas tjata till sig en sista chans att visa att han inte är slut. Men under förberedelserna för det avgörande loppet är det nästan som om han lär upp sina unga tränare, Cruz Ramirez, istället. Vart kan det här vara på väg?

En del är rätt roligt, som ett halvt oavsiktligt framträdande på ett demolition derby, men detta är också en melankolisk film som försöker göra för sin franchise vad "Toy Story 3" gjorde för sin. På den nivån spelar regidebuterande Brian Fee dock inte här. Gamle Doc Hudsons skugga vilar över historien och det är inte alltför subtilt, sättet som de knyter ihop säcken på. Veteraner och nykomlingar, insikten om när det är dags att lämna av.

Fina bilder och glänsande bilar bjuds det förstås på. När de kör genom ett dimmigt landskap till en övergiven racingbana ute i ingenstans är det bara att njuta. Och liksom i nämnda "Toy Story 3" känns det som om de håller igen visuellt i början för att gradvis öka imp-faktorn. Klichéfaktorn är konstant hög, däremot. Kommentatorerna som ”aldrig sett något liknande”, trash talket, de inplanterade specialknepen.

"Usel", skriker somliga! "Bra, men kanske inte för barn", menar andra. Andra har mer rätt än somliga. Grabben, numera tio, ansåg att den var okej men "förstör franchisen" - för Blixten ska ju vara den stora stjärnan. Beslutet att gå en annan väg med filmen är väl ett vuxet sådant, men det har sitt pris.

© Anders Lindahl
2017-12-03


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney / Pixar

© Disney / Pixar

Originaltitel: Cars 3
USA, 2017
Regi: Brian Fee

Genre: Animation, Barnfilm
Hemmabio: 2017-12-11
Teman: Pixar

Relaterat: Bilar (2006) Bilar 2 (2011)


Ingår i följande teman


Pixar

     

Dela |