Bilar 2 (2011)

Ett acceptabelt snedsteg

3 russin

Ryktet om den andra bilfilmens monumentala uselhet var förstås överdrivet. Med Pixarmått mätt är den förvisso medioker och oväntat skrikig, och vid premiären var det vanligt att höra kommentarer om hur bolagets första själlösa film sett dagens ljus. Med den illavarslande trailern för kommande "Brave" i minnet är det nära till hands att sluta sig till att en mörk medeltid står för dörren för våra älskade datormagiker.

Sedd med sansade förväntningar och framför allt i barns sällskap är ändå "Bilar 2" klart tjänlig. Och i grunden rätt sympatisk, även om det är en film där bilar faktiskt dör under våldsamma former.

Det börjar med en hjulburen hemlig agent som med hjälp av en båt från det där krabbfiskarprogrammet på Discovery anländer till en oljeborrplattform på jakt efter en kollega. Action utbryter, med raketvapen och Bond-artade features på fordonen. Inte riktigt rätt riktning att gå, kanske man kan tycka, men här gäller det att hitta det positiva. Huruvida ett annat stort tema om en spricka i Bärgarns och Blixtens numera djupa vänskap är ett annat felsteg är väl upp till var och en att svara ja på.

Alternativa bränslen, ett nytt internationellt tredelat race med en kaxig italiensk Formel 1-bil som Blixtens huvudmotståndare, dilemmat med Bärgarns pinsamhet på touren och ett missförstånd där han misstas för hemlig agent lägger grunden för en film som i alla fall inte är statisk. "Bilar 2" är på sätt och vis barnfilmens "Iron Man 2"; mera glänsande metall, flygande mojänger och gadgets samt hoppande mellan olika bildsköna platser. Inte direkt tråkigt, alltså, men inte heller en film man riktigt respekterar. Huruvida det är viktigt är väl en annan fråga.

Pixars sämsta hittills? Troligen. Betygstrean är oroväckande svag.
Värd bolagets beundrares eviga hat och fördömande? Koppla av lite ....

© Anders Lindahl
2011-11-27

© Disney / Pixar

Originaltitel: Cars 2
USA, 2011
Regi: John Lasseter Brad Lewis
Med: Eng röster: Larry the Cable Guy, Owen Wilson, Michael Caine, Emily Mortimer, m.fl.

Genre: Action, Animation, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2011-08-05
Hemmabio: 2011-11-23
Teman: Pixar

Relaterat: Bilar (2006)


Ingår i följande teman


Pixar

     

Dela |