Guardians of the Galaxy Vol 2 (2017)

Fortsatt underhållande

3 russin

I första filmen var det mycket att ta in för en nykomling till serien, men när allt var sagt och gjort var det lätt att gilla det osannolika gänget av utstötta, utomjordiska brottslingar som råkat bli världsräddare i ett universum där Firefly möter John Carter möter Star Trek.

Nu jobbar de hederligt, gänget. Till exempel med att skydda superbatterier åt högt utvecklade guldvarelser. Den arga 'tvättbjörnen' Rocket kan i och för sig inte låta bli att sno några batterier, vilket kommer förära dem en enveten dödsfiende, men mestadels jobbar de legit. Men roliga är de fortfarande. Den käbblande jargongen kan köra igång direkt nu när de alla är presenterade och det är väldigt kul. Och plumpt.

- I have famously huge turds!

Drax har för övrigt flera av de bästa replikerna. Hans upptäckt av Humor är stoff till mycket... humor. Lill-Groot, den planta som överlevde trädvarelsens heroiska handling i förra filmen, är bedårande. Hans dansnummer under förtexterna kanske pågår för länge men han är ju så söt. De andra kommer också bli ordentligt sysselsatta och man får medge att ingen av karaktärerna glöms bort. Till och med banditen Yondu, Quills förra chef och nästan adoptivfar, får gott om speltid och relevans.

Tidigt får vi också veta mer om Quills riktiga föräldrar och se en ung Kurt Russell i filmens motsvarighet till "Ant-mans" föryngrande av Michael Douglas. Allt är möjligt nu. När pappa Ego dyker upp ur ingenstans och vill återknyta bekantskapen känns något lite fel, men Quill hänger ändå med honom till universums utkant och hans paradisiska planet för att få veta sitt ursprung. Och det är inga dåliga grejer. Hur kul det egentligen är att få veta att Quill är en halvgud med Särskilda Krafter, är jag nog inte ensam om att undra över, dock. Var det inte mycket charmigare när han var en nolla? Men manusförfattarna har förstås en plan.

Tonen är mestadels lika befriande lättsam som burdus. Många garv och sköna blandbandslåtar. Men liksom i första filmen anländer också tids nog ett slags allvar, ledsagat av ett tema om familjeband och vänskap. Hela den här ritualen av bombastiska actionscener, oneliners och att hitta sin plats och inse vad som betyder något är oerhört välbekant. Det Stora Problem som oundvikligen presenteras när allt verkar för bra känns också lika lättvindigt som apokalyptiskt. Jaha, är det planen? Varför...? Fråga inte. Ok ...

Men det blir lite mer än summan av sina beprövade beståndsdelar. Och ofta kul, som sagt. Inte minst när Groot ska instrueras att hämta en 'prototypfena' och kommer tillbaka med än det ena, än det andra, inklusive en stortå.

En något överlastad final med onödigt många krystade komplikationer och explosioner följs av en fin avtoning i en sympatisk och underhållande uppföljare. Med ännu fler påskägg i eftertexterna än vanligt. Visst gillar man det. Men det kunde ha varit betydligt mer kreativt.

© Anders Lindahl
2017-09-05


Tack till Disney för recensionsexemplar
© 2017 Marvel

© 2017 Marvel

© 2017 Marvel

Originaltitel: Guardians of the Galaxy Vol 2
USA, 2017
Regi: James Gunn
Med: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sylvester Stallone

Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Komedi, Sci-fi
Hemmabio: 2017-09-11
Teman: Marvel Cinematic Universe

Relaterat: Guardians of the Galaxy (2014)


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

     

Dela |