The Leftovers - säsong 1 (2014)

Bäst bland de bästa

5 russin

På något sätt, av någon anledning, försvinner en dag 140 miljoner människor i tomma luften. Till synes vilka som helst, var som helst i världen. Det sker i ett slag. Förarlösa bilar rullar plötsligt nerför gatorna, stojet från barn tystnar plötsligt vid köksbord och i baksäten. Vad händer sedan?

"The Leftovers" är precis vad 'Lost utan begränsningar' skulle betyda i den bästa av världar. Damon Lindelöf och bokförfattaren Tom Perrotta har enkelt uttryckt tagit samma mystiska stämning, samma empati och samma önskan att ständigt överraska och applicerat dem på en inverterad situation: vad händer med dem som lämnas kvar? På en kanal där man får säga och göra vad som helst men som har modet att låta folk göra sant intressanta saker.

Händelsen har slagit till globalt men handlingen är mestadels centrerad kring småstaden Mapleton, där en skulptur på torget i första avsnittet avtäcks för att påminna om händelsen för tre år sedan. En märklig protest ger extra beska åt minnesstunden.

Mer specifikt är familjen Garvey navet i historien. Polischef Kevin (Theraux) försöker vara ensam farsa åt håglös och distanserad tonårsdotter och göra sitt jobb i en värld där reglerna förändrats lika mycket som hans familjesituation. Dottern Margaret hänger med ett märkligt och märkligt trovärdigt gäng av nonchalant självdestruktiva killar och tjejer. Hennes bästis bor för övrigt hemma hos dem och är nog det lilla hushållets mest klarsynta person. Hans son är långt borta. Chris arbetar för en karismatisk man som befriar människor från deras smärta. Snart är han dock på flykt med en av 'sektledarens' unga favorittjejer. Kevins far, förra polischefen (Scott Glenn i toppform), har förlorat förståndet. Kevin oroar sig över sitt eget, och man förstår alltmer varför. Eller har de bara ett Uppdrag, som pappan hävdar?

Temat tro och förlorad dito löper föga överraskande genom serien, vars tema är synnerligen lämpat för att utforska existentiella frågor. Sekten 'The Guilty Remnant', som organiserar den nämnda demonstrationen, är dock inte religiös till sin natur. De provocerar, de gör det svårt för sig själva och andra, de tiger och klär sig i vitt och röker rituellt. Men vad de tror på basunerar de inte ut. En efter en ansluter sig folk av olika skäl, ställer sig utanför samhället och fjärmar sig från sina nära. Som Kevins fru, som alltså inte är bortryckt på 'det sättet'. Bland de nyanslutna ses också Liv Tyler i en oväntad roll som hon hanterar med bravur. I sista avsnittet av första säsongen gör de något överväldigande.

Den besatta övertygelsen hos olika människor om att man har rätt är ett annat tema som känns igen från "Lost". Pastor Matt Jamison (Eccleston) har förlorat mycket. Hans fru är i koma sedan den där dagen. Hans sätt att hantera det som hänt är att sätta upp lappar om de försvunnas brister och synder, som för att antyda något. Nora Durst har förlorat hela familjen. Hon jobbar, i vad som kunde varit helt vanlig satir i en ytligare serie, för en byrå som med en komplicerad enkät bedömer folks begäran om ersättning för förluster som inte är dödsfall. Hennes 'egna avsnitt', som kretsar kring en konferens för de kvarvarande, är lite som "Anomalisa" fast kanske ännu bättre.

Mysteriet tätnar samtidigt som en större berättelse gradvis formas. Här finns också många 'små', egensinniga scener som man älskar när man ser dem men nästan glömmer eftersom de på ytan inte känns oumbärliga för Handlingen. Som det återkommande temat om förirrade hjortar. Eller när en trafikstockning orsakas av en vält last med vad som ser ut som människor i vita säckar.
- Någon har betalat mycket pengar för att begrava de där.

Här finns gott om fängslande idéer men det är människorna och stämningen som håller en kvar. Jag hoppas faktiskt att de aldrig ger förklaringen. För så länge serien fokuserar på dessa trasiga stackare som på sitt sätt försöker förstå, handskas med eller undfly Det Stora Mysteriet så är den lika briljant och modig som allmängiltig. Vinjettmusiken är mäktig, det lilla pianotemat som plinkar i bakgrunden lite då och då är outslitligt briljant. När ett tillbakablicksavsnitt om lyckligare tider (nåja) precis före Händelsen ger ytterligare några saknade pusselbitar så är det smått förkrossande. Bävan och vemod i fulländad symbios.

"The Leftovers" är avig men uppslukande och befolkad av karaktärer som man inte tvingas distansera sig från, till skillnad från den lika briljanta "The Americans". Det här är en mänskligare resa, genom ett mer mystiskt landskap. Tillsammans bevisar de att det fortfarande går att imponera lite extra i en bortskämd tid när man inte ens hinner se alla sevärda serier.

© Anders Lindahl
2016-09-01

© HBO

© HBO

Originaltitel: The Leftovers - Season 1
USA, 2014
Skapare/show runner: Damon Lindelof Tom Perrotta
Med: Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston, Liv Tyler, Chris Zylka, Margaret Qualley, Carrie Coon, Emily Meade, Amanda Warren, Ann Dowd

Genre: Drama, Mystery, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat: The Leftovers - säsong 2 (2015) The Leftovers - säsong 3 (2016) Lost - säsong 1 (2004)

Relaterade artiklar
1 000 recensioner från en och samma recensent!


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |