Rio Bravo (1959)

"A game-legged old man and a drunk. That's all you got?"

4 russin

Sheriff John. T Chance har fullt upp, även om John Waynes stenansikte inte avslöjar någon högre stressnivå. I finkan sitter brodern till traktens rika skurk Burnett och det är ingen tvekan om vem som har flest beväpnade män på sin sida. Chance assistent Dude (Martin) är nedsupen och skakig och sheriffen kan egentligen bara förlita sig på den haltande gamle Stumpy, som dock är orädd så det räcker och dessutom inte har mycket till övers för Burnett. En efterlyst, fager och egentligen närmast oskyldig dam (Dickinson) lägger an på honom, vilket väl både muntrar upp och distraherar.

När så Dude rycker upp sig och en ung kille (Ricky Nelson) med bra revolverhandlag och överraskande gott omdöme erbjuder sin hjälp förbättras oddsen något, men den musikaliska psykningen i form av musiken som spelades vid Alamo sammanfattar fortfarande läget: de är belägrade och praktiskt taget körda.

Denna efterföljare till "High Noon" (som Hawks var kritisk till, på grund av vad han såg som brist på realism) och föregångare till "Assault on Precinct 13" är fortfarande en uppslukande och spännande film. Den är full av behärskat coola och välfunna repliker levererade av högst mänskliga hjältar. Det handlar om att stå rakryggad eller hitta sin värdighet igen, men också om att ta emot hjälp där det finns hjälp att få. Klassiska grejer, berättade med stil.

Dickinsons rara tvetydigheter och beskyddande inställning gentemot den inledningsvis ansvarsfullt avvisande sheriffen lyser upp den hotfulla stämningen. Men det finns gott om oväntad munterhet och kärv värme i relationen mellan karlakarlarna också. De framför till och med ett par sånger ihop. Fattas bara annat, med sådana skådisar.

Med sin rejäla speltid hinner Rio Bravo lägga gott om tid på sådant, såväl som kortare för-duster, innan den stora urladdningen, som innehåller både oväntade komplikationer och prickskytte på dynamit, samt insikten att skurkarna kanske inte är de mest ondskefulla man sett. De verkar faktiskt ha något slags gränser för vilket otyg de är beredda att sänka sig till.

Resultatet är hur som helst en självklar klassiker. Om än med några ganska fåniga scener i, inte minst i epilogen.

© Anders Lindahl
2015-12-28

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Originaltitel: Rio Bravo
USA, 1959
Regi: Howard Hawks
Med: John Wayne, Dean Martin, Angie Dickinson, Walter Brennan, Ricky Nelson, John Russell

Genre: Western

Relaterat: Attack mot polisstation 13 (1976) El Dorado (1966)     

Dela |