The Cabin In the Woods (2011)

"Good work, zombie arm"

3 russin

Huset ute i skogen som ungdomskvintetten (inklusive 'Thor') anländer till är litet på utsidan, men större inuti, och likheterna med "Evil Dead" slutar inte där. De slutar inte ens med källarluckan som plötsligt vräks upp. För övrigt hette ju halvtimmesförlagan till Sam Raimis klassiker "Within the Woods" vilket tillsammans med Eli Roths pastischhyllning "Cabin Fever" kanske har serverat hela titeln. Den hotfulla halvgalningen som de tidigare mött vid macken känns igen från "Ögon i natten", "Fredagen den 13:e" och hundra andra filmer. Grundkonceptet, att kidsen har lite sex, festar på och sedan dödas en efter en - med kanske ett enstaka undantag - är ju stommen för kanske tusen, alltmer självmedvetna, filmer.

När man nu berättar den här historien - eller utövar den här ritualen - igen räcker det alltså inte med att man tar med sig något nytt om man ska sticka ut. Det räcker inte ens med de lama metavinkar som bland annat norrmännen blivit experter på. Man måste ta med sig något som fungerar.

Och det gör, med ett nödrop, Joss Whedon och Drew "Cloverfield" Goddard i sitt av den sistnämnde filmade manus. Om "Tucker & Dale vs Evil" gick en komisk men ganska småskalig väg mot nydanande av genren så har den här större ambitioner, men komedin är fortfarande ett viktigt inslag - nästan lika viktigt som de relativt oskrämmande skräckelementen.

Här får den dödliga ritual som vi sett så många gånger - och karaktärernas arketypiska beteende - en förklaring, med kanske oväntade ekon av gamle H.P. Lovecraft. Och under hela filmen korsklipps det till en modern, underjordisk lokal där tjänstemän gör sitt jobb och tillåter sig att gilla det. För de gör ju något viktigt. Dessa scener hör till de bättre och andas Whedons fingertoppskänsla för dialog och små detaljer. Dessutom får vi veta att man inte kan lita på svenskar.

Det funkar, som sagt. Istället för primalskräck serveras en annan myt, och det är underhållande men knappast briljant. Finalen, där de slänger in diskbänken och lite till, är väl inte fullt så magnifik som de siktar mot, men visst har den sina poänger. Sigourney Weavers inträde känns inte som den enorma "wow"-grej som de kanske tänkte sig. Mer inspirerat är valet av tillfälle, och sätt, att presentera titeln. Kanske filmens allra största skratt, om man har lika bra humor som jag. I konkurrens från det korta klippet från Japan ...


FOTNOT
Mysigt med gammal Nine Inch Nails till både för- och eftertexterna. "Last" i det här fallet.

© Anders Lindahl
2012-10-06

Källa: Noble Entertainment

Källa: Noble Entertainment

Originaltitel: The Cabin In the Woods
USA, 2011
Regi: Drew Goddard
Med: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Brian White, Drew Goddard

Genre: Komedi, Skräck
Svensk biopremiär: 2012-05-18
Hemmabio: 2012-09-19

Relaterat: The Evil Dead (1981)     

Dela |