The Legend of Zu (2001)

Bluescreenade kinesiska myter i 3D-världar

2 russin

Tsui Hark, en Hongkong-gigant som regisserat och producerat ett otal filmer, ofta med en större betoning på äventyr och fantasy än hos exempelvis kollegan John Woo, gör här en uppföljning på en gammal egen film som utspelade sig i en mer jordnära miljö. I den nya filmen är i stort sett hela världen datorgenererad, från en "blodsgrotta" till bergstoppar som svävar upp och ner ovanpå andra bergstoppar bland skimrande moln. Gott, i form av olika "skolor" fulla av odödliga munkar och lärlingar, möter Ont i form av "Insomnia", en flygande, föränderlig dödskalle bestående av tiotusen andra dödskallar, monstrets tidigare offer. De goda flyger på sina svärd och förenar sina inneboende krafter och själar för att uppnå nya krafter. Datorspel typ Final Fantasy möter kinesisk folklore.

Är det en förfärlig soppa? Nej, inte helt och hållet. Många av miljöerna är slående vackra, och även om den tekniska fulländningen inte alltid finns tillhands är det befriande att se någons fantasifoster så entusiastiskt rekonstruerade. Det är verkligen en helt annan värld man får besöka. Att sedan denna värld inte är helt lätt att begripa och karaktärerna inte direkt fångar ens hjärta gör upplevelsen mindre njutbar än vad som skulle ha kunnat vara fallet.

Hark producerade 1987 min favoritfilm i Hongkonggenren "folk flyger, fäktas och slåss med demoner", nämligen "I Demonernas Våld" ("A Chinese Ghost Story") av Siu-Tung Ching. Vid jämförelse ser man ännu tydligare bristerna hos Zu. Här skulle exempelvis ha behövts skådespelare med Leslie Cheungs utstrålning och mänsklighet, och mer humor. Ziyi Zhang, som hade sådan utstrålning i "Crouching Tiger, Hidden Dragon" känns här överraskande intetsägande. Det hade inte skadat med mer "vanlig" action, heller, för det som ofta är det bästa med sådana här filmer - makalösa fäktningsscener med aktörer som lika gärna hade kunnat jobba på cirkus - finns det relativt lite utav. Istället är det mycket bluescreenat svärdsflygande bland berg och i grottor, hanterande av magiska klingor som svävar i luften och ett allmänt samlande av magiska krafter. Inte fullt så kul, i mina ögon.

Synd, för jag hade verkligen velat gilla den här filmen. Ambitionen känns som något i stil med en asistisk "Sagan om ringen", men dithän är man inte i närheten av att nå.

Men ändå, några riktigt läckra scener får man sig till livs, och ett exempel på vad man kan skapa med datorn när fantasin bakom inte är så bunden till ett Hollywoodskt tankesätt. Är du intresserad av genren är den värd att se, men om du vill veta varför folk pratar så lyriskt om Hongkong-film är den inte det bästa exemplet.


FOTNOT
Bakom White Eyebrows mycket riktigt extremt vita ögonbryn och klokgubbeskägg finns, lite oväntat, Sammo Hung, vilken man om inte annat kanske känner igen som den sävlige och satte men synnerligen slåsskapable Sammo Law i tv-serien "Martial Law". Här i filmen får han dock varken sparka eller slåss, utan svävar mest omkring och är klok.

© Anders Lindahl
2003-03-15

Originaltitel: Shu shan zheng zhuan
Hongkong/Kina, 2001
Regi: Tsui Hark
Med: Ekin Cheng, Cecilia Cheung, Louis Koo, Patrick Tam, Kelly Lin, Sammo Hung, Ziyi Zhang, Jacky Wu

Genre: Action, Fantasy, Äventyr

Relaterat: Zu Warriors of the Magic Mountain (1983)

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |