Zu Warriors of the Magic Mountain (1983)

Hyllad men halvkass

2 russin

Tsui Harks stilbildande fantasyepos är, som många både gamla och nya Hongkongrullar, bitvis väldigt fånig. Det är oftast något man får ta om man vill avnjuta akrobatiska stunts en masse och legendomspunna världar där folk pratar på klingande kantonesiska (eller mandarin ibland). Tråkigt nog erbjuds det inte så mycket mer än fånigheter den här gången, hur hyllad filmen än är. "Zu Warriors" är nämligen en klassiker, en nydanare i Hongkong både tematiskt och effektmässigt, där Tsui Hark etablerade sig som något av en östlig George Lucas.

Det är en tid av inbördeskrig, som så ofta i genren. Två soldater från motsatta styrkor - den studsige Yuen Biao och den rundlagde Sammo Hung tidigt i karriären - möts av en händelse och blir goda vänner, hur mycket fiender de än är på papperet. Egentligen är mötet oviktigt, förutom att det hör till temat om hur goda människor måste enas i kampen mot ondskan och det andra temat om hur folk kan luras att kriga mot varandra av dumma skäl. Lika hastigt skiljs nämligen de nyblivna vännerna, på flykt undan krig och strid, och Yuen stöter istället på en vis man som räddar honom undan onda andar med glasknappar istället för ögon. Snart adderas till karaktärsgalleriet en slåsskunnig munk med lärling och allt och en gammal mäster (Sammo Hung, här med) som kan slåss med sina långa ögonbryn.

För att rädda världen undan den härjande men tillfälligtvis bundne Blodsdemonen får vår hjälte och munklärlingen i uppdrag att hämta ett par heliga svärd och ger sig raskt av till en grotta full av snygga brudar, där saker raskt blir ännu rörigare.

Eventuellt är detta kaos av personer komiskt menat. Det droppas en del ganska distanserade repliker om gott och ont, så helt allvarligt ska man nog inte se på händelserna. Helt jättekul är det dock lika svårt att ha. Några trivsamma små garv lockar filmen fram i sin avväpnande fånighet, tillsammans med några miner av smärre beundran inför stunten, men riktigt häftigt blir det faktiskt aldrig. Jag har ärligt talat svårt att förstå hur folk kunde häpna inför effekterna även på 80-talet.

Yuen är känd som akrobatisk fighter, men har här en mer mesig roll och martial-artar sig knappt alls. Liksom i den senkomna uppföljaren "The Legend of Zu" från 2001, där han bland annat slösade bort karismatiska Ziyi Zhang, förlitar sig Hark istället tungt på effekter. Här är det optiska effekter, i "The Legend of Zu" är det mesta digitalt, men i båda fallen håller de inte måttet. Fula strålar av kraft far åt alla håll och kanter, en mäktig kvinna kan binda människor med is som ibland ser ut mer som ihoprullad cellofan och inte ens sex år efter första "Star Wars" har de lärt sig att göra ljussvärd som ser okej ut. Det blir fånigt, även det som inte ska vara fånigt. Scener avsedda som en pampig payoff känns futtiga. Det känns som "Krull" snarare än som "Stjärnornas krig".

Hark hittar inte heller någon rytm i sitt berättande, som känns hoppigt. Karaktärernas inbördes relationer är oförutsägbara till det personlighetskluvnas gräns, där den som tar inititativet ett ögonblick i nästa är reducerad till en feg mes, och vice versa.

Tyvärr: med sitt överdrivna överdåd av karaktärer, sina halvdana effekter och sin fattigdom på det som ofta gör Hongkongfilmer oemotståndliga är "Zu Warriors" en klassiker som inte åldrats med någon större värdighet. Mer än två russin vore närmast oetiskt att utdela.

© Anders Lindahl
2007-03-07


DVD / Blu-ray

Hong Kong Legends behandlar förstås filmen med större respekt än jag gör i min recension. På kommentarsspåret, gjort långt efter filmen, gästas HK-experten Bey Logan av självaste Tsui Hark. Roligt och mysigt att höra på, förstås.

Det coolaste är nog ändå att de har lagt med de extrascener som skapades till den "internationella versionen" av filmen. I denna bakades Zus magiska värld in i ett slags tidsreseskal med start i modern tid. Helknasigt! Scenerna från specialversionen ligger för sig själva, inte som en alternativ klippning av hela filmen.
Originaltitel: Suk san: Sun Suk san geen hap
Hongkong, 1983
Regi: Tsui Hark
Med: Yuen Biao, Hoi Mang, Adam Cheng, Moon Lee, Brigitte Lin, Damian Lau, Sammo Hung Kam-Bo

Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterat: The Legend of Zu (2001)

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |