My Name Is Bruce (2007)

Hans namn är Bruce!

3 russin

Det här är en film om Bruce, gjord av Bruce för oss som gillar Bruce.

Och att inte gilla Bruce är väl närmast omöjligt? Campbell, alltså. Ash, alltså, i "Evil Dead"-filmerna, utöver alla hans småroller i stora filmer och stora roller i mycket små filmer. Bruce är en prestigelös, typecastad B-skådis och verkar trivas bra med det. Hans "If Chins Could Kill" är för övrigt en av de mest underhållande självbiografier jag läst.

I "JCVD" ser vi muskelmannen van Damme visa en mer patetisk sida. När Campbell gör sin metafilm om fenomenet honom själv är patetiken på uppskruvad slapsticknivå och hans skärmversion en rätt otrevlig typ. Han bor i husvagn, snor whiskey från hunden och är något slags Three Stooges-variant av Mickey Rourke i "The Wrestler".

När en fanboy i en minimal redneckstad råkar väcka en hämndlysten, uråldrig kinesisk gudom (som också skyddar tofu), kallar han förstås på sin hjälte, som dock mest har ögon för fanpojkens unga morsa (charmigt spelad av närmast okända Grace Thorsen) och i största allmänhet missförstår situationen. "Tre amigos" möter sedan Campbells samlade filmkatalog samt hela hans avsevärda självdistans och förmodligen fejkade självbelåtenhet. Det är långt ifrån alltid klockrent komiskt, men tonen i det hela är så avväpnande överdriven och avslappnad på samma gång att det är väldigt lätt att fastna i ett leende punktuerat av riktiga garv.

Vägen fram till ovan beskrivna 'handling' kantas av en serie roande scener på 'hemmaplan', bör kanske nämnas. Här presenteras den avdankade blev-aldrig-riktigt-stor-stjärnan i grälla hawaiiskjortor, upptagen med hyperbilliga filminspelningar, klumpiga förförelseförsök eller diskuterandes sin karriär eller brist på densamma med sin varken kompetente eller särskilt engagerade agent. Han är givetvis frånskild och exfrun Cheryl spelas av Ellen Sandweiss, också känd som Cheryl i "The Evil Dead". Språket är mindre barnvänligt än i exempelvis Sam Raimis bloddrypande historier, där ordet "fuck" såvitt jag minns aldrig yttras.

Sam Raimi har alltså inte regisserat men hans brorsa Ted kompenserar genom att göra tre roller, bland annat nämnde agent. Joe LoDuca som gjorde musiken till Evil Dead-trilogin står för soundtracket. Regin står Bruce själv för, som sig bör. Det är inte debuten bakom kameran, han har suttit i stolen på några avsnitt av Xena, Hercules och även Pamela Anderson-serien V.I.P. samt ett par dokumentärer och långfilmen "Man With the Screaming Brain". Gissningsvis är en filminspelning under hans ledning, inte minst den här, en tämligen trivsam historia.

"My Name Is Bruce" är förstås dels den väntade paraden av referenser till både Campbell-filmer och andra, med action och effekter som nätt och jämt duger ens till en komedi, men den är också en film gjord på ett så gott och tramsigt humör att man måste vara en zombie för att inte trivas.

© Anders Lindahl
2009-04-26


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia
Källa: Noble Entertainment

Källa: Noble Entertainment
'Give me some sugar, baby. Jaså, den funkade inte heller...?'

Originaltitel: My Name Is Bruce
USA, 2007
Regi: Bruce Campbell
Med: Bruce Campbell, Grace Thorsen, Taylor Sharpe, Ted Raimi, Ellen Sandweiss, m.fl.

Genre: Action, Komedi
Hemmabio: 2009-04-15
Teman: Meta

Relaterat: The Evil Dead (1981)


Ingår i följande teman


Meta

     

Dela |