Them (2006)

Okej skräckexercis utan poäng

3 russin

"Them" är så basic som det kan bli. Ett par, ensamma på landet, mystiska väsen jagar dem. Slut. Regissörerna Moreau och Palud har gjort en skräckfilm helt enligt regelboken, utan ansats till story eller överraskningar. Man har bara sett till att få med varje bra berättarteknisk skräckklyscha och lämna ute de mindre bra, och vips så har de fått 77 minuters helt ok film. Men var finns hjärtat, originaliteten och berättarglädjen?

Ett franskt par som jobbar i Rumänien har skaffat sig en stor, gammal villa ute på vischan. Det knakar förstås både här och var i villan och myskvällen förvandlas sakta till en ryskväll när paret upptäcker att de inte är ensamma i huset.

En prolog med en mamma och hennes dotter som krachar med bilen ute i den mörka skogen, sätter tonen för huvudhistorien om paret. I parets historia är det en eskalerande flykt undan de mystiska besökarna som utgör filmens grund. Det börjar med ett mystiskt telefonsamtal och en tv som sätts på av sig själv (har du sett det förut i någon skräckis?). Det fortsätter med att paret låser in sig och blir nästintill fångar i sitt eget hus, då de inte vet har de ska kunna ta sig därifrån utan att hamna i besökarnas händer.

Det finns inget nytt i ”Them”. Du har sett allt förut. Med undantag för besökarnas identitet, är allt väldigt förutsägbart. Du känner igen kamerarörelserna, musiken och skrämseleffekterna. Det som känns någorlunda fräscht är det naturalistiska skådespeleriet från the leading lady Olivia Bonamy. Men mitt i all förutsägbarhet så känns det som att det ändå är meningen att det ska vara så här - att man velat göra en film som är ett koncentrat av vad skräckfilm handlar om. Där lyckas man till viss del, men avsaknaden av karaktärsutveckling gör det svårt att verkligen tycka om filmen. Den känns liksom inte färdig.

Trots att filmen är fullspäckad av klassiska skräckklyschor har regissörerna ändå gjort en rejäl utrensning av de dåliga klyschor som fortsätter att förpesta livet för horror-fans. Vi slipper alltså lättklädda ungdomar som super, humor, ironi och för mycket stråkmusik som förstör överraskningarna.

Man brukar säga, inom den akademiska världen, att du måste behärska reglerna innan du bryter mot dem. Och ”Them” verkar vara Moreau och Paluds sätt att säga att de behärskar varenda liten regel i regelboken. Nu återstår att se om de kan börja bryta mot reglerna och bli originella i nästa film.

© Johan Hultgren
2006-11-17

Stockholms filmfestival

Originaltitel: Ils
Frankrike, 2006
Regi: David Moreau Xavier Palud
Med: Olivia Bonamy, Michaël Cohen

Genre: Skräck
Svensk biopremiär: 2006-11-24
Hemmabio: 2007-09-05
Teman: Franska nya skräck-vågen Stockholms filmfestival 2006


Ingår i följande teman


Franska nya skräck-vågen

Stockholms filmfestival 2006

     

Dela |