Den långa tagningen

Några långa filmscener utan klipp


Att vänta länge innan man ropar "cut" är i filmvärlden något av en sport. Det är mycket som ska klaffa, särskilt om kameran och kanske även skådespelarna samtidigt är rörliga. Tekniska begränsningar och svårigheter ska övervinnas, utan att tittaren ska känna av det hårda arbetet.

Med en lång tagning kan man vid sidan av att imponera tekniskt också i bästa fall hypnotisera tittaren med den "det händer nu"-känsla som kan uppstå i avsaknaden av klipp. Personligen gillar jag verkligen den sortens scener, särskilt om man knappt märker dem. Det är en slags konstform i konsten som är helt unik för film- och TV-berättande. Närmaste motsvarighet i litteraturens värld är väl den långa meningen, en sport som killar som H. P Lovecraft, Henry James och inte minst Dickens gärna praktiserade.

Men nu handlar det alltså om film, och här följer några tips på långa tagningar. Notera att jag inte bryr mig om rullar som Andy Warhols "Sleep" (321 min) eller "Empire" (485 min), som väl lite välvilligt är att betrakta som konstverk snarare än filmer.Russian Ark (2002)
Nyligen krönta kungen i genren: den första långfilm som gjorts i en tagning. Alexander Sukorov och ett stort team planerade i evigheter för att slutligen göra en hel film utan klipp. Det rör sig inte riktigt om en vanlig historia, utan snarare en resa genom rysk historia inspelad i ett muséum i St Petersburg.

Repet (1948)
Hitchcocks "Repet" består av en hel samling långa tagningar (så långa som den tidens teknik tillät), finurligt ihopklippta för att se ut som en enda. Avsikten är snarare att ge en realtidskänsla än att imponera med kameraakrobatik och effekten är mycket lyckad. En elak, intressant och samtidigt moraliserande thriller är det också, teknikaliteter åsido.

Stjärnornas man (1995)
"Cinema Paradiso"-regissören Giuseppe Tornatore inleder italienska dramat "Stjärnornas man" med en lång tagning som förflyttar sig över halva den lilla staden på Sicilien i samband med att en (påstådd) representant för ett stort filmbolag kommer dit.

En djävulsk fälla (1958)
Orson Welles inleder sitt sista mästerverk med ett av de mest kända exemplen, där kameran förflyttar sig båd högt och lågt medans Charlton Heston kör bil och dramatiska saker är i görningen. Riktigt imponerande och nervigt.

Lysande utsikter (1998)
Alfonso Cuaróns version från 1998 av denna Dickensklassiker stoltserar med en riktigt skön tagning. Prat, känslor, lång kameraförflyttning, allt utan klipp. (Japp, det är samma Alfonso som gjort "Din morsa också" och senaste Harry Potter-filmen. Mångsidig kille.)

Children of Men (2006)
Här bräcker samme Alfonso Cuarón sina tidigare försök med flera skolexempel på långa tagningar, där en intensiv biljakt ute i skogen måste höra till de mest imponerande exemplen någonsin.

Spelaren (1992)
Robert Altmans lustmord på Hollywood inleds med en lång tagning där kameran flackar mellan olika personer utanför en filmstudios lokaler i Hollywood. För att vara lite käckt metafiffig så låter Altman två av personerna diskutera den fantastiska långa tagningen i "En djävulsk fälla". Snyggt genomfört, om än under bekvämt kontrollerade former.

Mycket väsen för ingenting (1993)
Kenneth Branagh skryter gärna när han gör film, och aldrig skryter han väl härligare än i sista klippet i "Mycket väsen för ingenting", som pågår länge, startar på marken bland dansande människor och sedan flyger upp i luften.

Halloween (1978)
John Carpenters skräckklassiker inleds med en lång scen i subjektivt perspektiv där någon smyger runt ett hus och slutligen ger sig in i detsamma, tajmat med ett par karaktärers göromål. Inget mästerverk i genren, men det subjektiva perspektivet ger extra poäng.

Försoning (2007)
Ganska bra film men det som alla, inklusive jag, minns bäst är den där scenen på stranden i Dunkirk. En smått otrolig scen där kameran rör sig mellan strandade soldater, båtar och ett podie med en trotsigt sjungande manskör och med jämna mellanrum ansluter till någon av huvudpersonerna.


FUSKISAR
I slutet av John Woos "Hard-boiled" (1992) finns en mycket lång shootout, där våra hjältar bland annat färdas mellan olika våningar i hiss. Vid en första anblick verkar det vara en tagning (och en grymt spännande sådan), men visst klipps det en del. Oerhört läckert gjort, ändå. På samma vis fuskar de Palma lite i den energiska och långa scen som inleder den något underskattade "Snake Eyes" (1998). Utanför och inuti en boxningslokal följer vi en hyperaktiv Nicholas Cage och en del annat folk under ett antal minuter. I de snabba panoreringar som frekvent dyker upp finns det dock goda möjligheter att klippa (tillsammans med en övertoning) och ta paus, så jag räknar också "Snake Eyes" som en fuskis.

KORTFILM
Gunnar Bergdahls kortfilm "Tystnadens röst" är filmad i ett fem minuter långt svep. En del kamerarörelse sker i början av filmen, men mest imponerande är Lena Endre som strax får ta över hela ansvaret att hålla tittarens uppmärksamhet, och det utan att få göra några stora gester eller ens vrida på huvudet.

VIDEOR
Även om kanaler som MTV ofta förknippas med frenetiskt snabb klippning så är det här man kan finna några av de finaste exemplen på långa tagningar. Massive Attack regerar här, med synbart enkla men fulländade mästerverk som "Unfinished Sympathy" och "Safe From Harm", där dåvarande sångerskan Shara Nelson går och sjunger på stan, respektive uppför en lång trappa. I "Protection" går de ännu längre och flyger omkring utanför ett hus på ett sätt som får en att tvivla på sina ögons vittnesbörd.

Björks "It's oh so quiet" kombinerar festlig danskoreografi med läcker kamerakoreografi och är en fröjd att se.

© Anders Lindahl
Först publicerad: 2004-06-14
Senast reviderad: 2009-09-22


"Repet" av Alfred Hitchcock är många långa tagningar som ser ut som en.


Kenneth Branagh och Emma Thompson i "Mycket väsen för ingenting", strax innan kameran flyger iväg och en riktig cool åkning går till filmhistorien.


"Russian Ark"; världens längsta dröjsmål mellan "tagning" och "tack". Åtminstone den längsta tagning som resulterat i en riktig film.

Dela |

Relaterade filmer
1917 (2019)
Alla helgons blodiga natt (1978)
Birdman (2014)
Children of Men (2006)
En djävulsk fälla (1958)
Försoning (2007)
Hard-boiled (1992)
Lysande utsikter (1998)
Repet (1948)
Russian Ark (2002)
Spelaren (1992)     

Dela |