Snillen sågar spekulativa scenarier

[ 2010-02-24 , Johan Lindahl]

Ett fel per film räcker. Det tycker den amerikanske fysikern Sidney Perkowitz. Han har fått nog av överdoseringar på felaktigheter som går långt utöver vad seriösa forskare kan acceptera utan att få huvudvärk. Ja, det här med att sannolikhetskalkyler spricker i många storfilmer är knappast en nyhet, det är liksom en del av det som krävs för att åstadkomma ett anständigt underhållningsvärde - eller? I synnerhet ignoreras realistiska tidsaspekter, konstaterar Dr David Kirby från universitetet i Manchester i samma BBC-artikel. Asteroiden i ”Armageddon” borde exempelvis ha upptäckts flera år innan den ska smälla in i jorden, men sådana hänsyn kan sänka spänningshalten. Ju. Evolutionsbiologen Steven Le Comber från London tycker dock framförallt att ”forskningen tar skada av dålig forskning, inte av dåliga filmer”.

”Deep Blue Sea” med sina manipulerade hyperintelligenta hajar anses vara en höjdare (eller hur man ska säga) i sammanhanget, det vill säga mer än lovligt på tvärs med etablerad vetenskap. Kloningsmetodiken i ”6:e dagen” med Arnold Schwarzenegger får också tummen ner av professor Perkowitz, vars favorithatobjekt annars heter "The Core” och handlar om en akut expedition till jordens medelpunkt, där en vätebomb ska detoneras för att få fart på kärnan som slutat snurra och därmed - inte oväntat rädda mänskligheten från undergång. Näe, därinne kan man helt enkelt inte vistas utan att själv förintas, påpekar Perkowitz myndigt och undrar om filmskaparna medvetet velat reta upp forskarkollektivet.

Frågan är vad han tycker om Jules Vernes visionära scenarier vilka bland annat inbegrep en resa mot ”jordens medelpunkt"? Och hur många fler exempel på filmer kan vi inte alla lägga till; sådana där det knappast krävs en avancerad examen i det aktuella ämnet för att kunna avfärda konceptet ur trovärdighetssynpunkt? Man kan ha roligt ändå, som bekant, av rätt eller fel orsaker. Regissören Roland Emmerich nämns för övrigt inte i artikeln överhuvudtaget. Det tolkar jag som en vetenskaplig välsignelse över hans verk.







     

Dela |