Senkommen rekommendation: Förnämt falskspel à la France

[ 2019-08-25 , Johan Lindahl]

Häromåret började jag väl lite förstrött. Såg några avsnitt men var inte fullt koncentrerad, trots att det verkade lovande. Sedan tappade jag tråden. Efter att titeln sedan studsat upp lite här och var och serien visat sig ha en hop hängivna följare så återupptog jag bekantskapen nyligen. På SVT Play finns för närvarande fyra säsonger tillgängliga och jag har nu precis hunnit igenom den första.

”Le Bureau des Légendes” lyder den ursprungliga titeln. ”Falsk identitet” är troligen inte den mest originella men kanske mest sakligt beskrivande tänkbara översättningen efter omständigheterna. Serien i sig är väldigt… Ja, fransk till karaktär och tonfall. Metodisk, mer än kanske något annat jag stött på i genren. Långsamt slingrande sig fram mot en dramatisk upplösning. Några parallellhandlingar där den ena följer en agent nyligen återbördad från fältet, i det här fallet Syrien. Hans förflutna där gör sig påmint och av personliga och professionella skäl blir tillvaron ännu mer komplicerad. Samtidigt tror sig den franska underrättelsetjänsten DGSE ha förlorat en annan fältagent, stationerad i Nordafrika. Och så är en ung kvinnlig rekryt på väg att fostras in i organisationskulturen och tuktas till att bli en möjlig tillgång som ska ta sig till Iran under täckmantel och syssla med seismologiska studier utan att någon misstänker vad hon egentligen gör där. Det är mycket att hålla reda på och ett knippe invecklade intriger som överlappar varandra. Men det finns något nästan rogivande över den här bit-för-bit-mentaliteten och nitälskande noggrannheten. Samtidigt som vi kan notera den slående känslokyla som byråns medarbetare ibland visar inför konsekvenserna av sina handlingar. Men även de är människor och känner emellanåt saker. Saker som kan ställa till det.

Och om vi inte visste förut att underrättelsevärlden och internationella relationer överhuvudtaget är ett svårgenomträngligt nystan av nervöst ansträngda kontakter officiellt och inofficellt, där det är oklart vilka som är mest allierade med vilka, så vet vi det nu också. Här bollas det runt med fransoser, algerier, syrier, iranier, ryssar och inte oväntat amerikaner. Vem vill göra vad med vem och mot vem? Hur trovärdigt allting är kan jag knappast bedöma rättvist, men det mesta känns ändå fullt möjligt.     

Dela |