Intressant men oavslutad intrig i första vändan av ”Elitskolan”

[ 2018-12-15 , Johan Lindahl]

Den här klassen är inte som alla andra. Eller är den? Den spanska så kallade elitskolan, mest för de bemedlades barn, får tillökning. I den klass som utgör det nästan allenarådande fokus för uppmärksamheten uppstår ett otal intriger. Några fanns där bevisligen redan innan, men när nu några ’fattiglappar’ och ’outsiders’ blandas i leken ökar de synliga spänningarna dramatiskt.

Någon har dött under mindre naturliga omständigheter. Det är premissen som vi får glimtar av i en struktur inte så lite lik den i fjolårets ”Big Little Lies” (med bland andra Alexander Skarsgård och Nicole Kidman). Frågan är vad som lett till fram till detta. Och varför. De misstänkta blir allt fler ju mer vi får reda på om händelseutvecklingen dessförinnan. Här är rikemansbarnen som naturligtvis är inte är helt igenom överlyckliga bara för att de är just rikemansbarn. Vi har den klassiska intrigmakerskan som inte drar sig för att utöva utpressning mot såväl andra studenter som lärare. Paret som försöker blåsa liv i i sitt förhållande med hjälp av diverse trekantsaktiviteter i olika varianter. Den oskuldsfulle nykomlingen som försörjer sig som kypare och samtidigt har en bror som nyss släpptes ur fängelset och skuldsatt sig till individer man helst inte vill vara skyldig någonting. Tjejen från en muslimsk familj där föräldrarna har aningen annorlunda normer än genomsnittet i omgivningen, samtidigt som brodern är försäljare av lättare droger vid sidan av kneget i familjebutiken. Mycket av det här kan låta bekant och helt genom originellt är väl inte alltid, men oftast ändå engagerande.

Bekanta är också några av ansiktena för oss som följde thrillerserien ”La casa de papel” tidigare i år. Det kan möjligen verka distraherande inledningsvis, men den effekten lättar efterhand. Personligheterna här är överlag pikanta eller i alla fall intressanta och hittar ständigt nya sätt att krångla till det för sig själva och andra.

Konsumentupplysning: På frågan om allt verkligen är slut när de åtta hittills tillgängliga avsnitten på Netflix är till ända, så är svaret: nej. Två ytterligare säsonger är preliminärt planerade, åtminstone enligt Internet Movie Database. Vi lämnas här med en del ganska uppenbara svar, men ändå med fler frågor om hur det som har hänt kommer att påverka de aningen traumatiserade (och i vissa fall skuldtyngda) studenterna i fortsättningen.     

Dela |