”Godless” - potentiell förnyare i västerngenren?

[ 2017-12-22 , Johan Lindahl]

Den vilda västern var verkligen vild på sina håll. Det är ingen nyhet. Och genren är numera så långlivad att det borde vara svårt att komma på någonting nytt att säga. Eller?

Nu är Netflix gåva till västernvärlden i alla fall ute ur båset. Och pilotavsnittet ger vid handen att det faktiskt går att tillföra någonting. Den där eftersökta speciella stämningen finns där. Personligheter med dubbelhet och omgärdade av en viss mystik. En storskurk; en man vars inställning till allmän hänsyn är att den är ett tillval för de svagare i näringssystemet, spelad av pålitlige Jeff Daniels. Som i förbifarten återser sin murvelkollega från ”The Newsroom”, Sam Waterston som den här gången befinner sig på motsatta sidan i form av en lagens man med nitisk inställning till sitt värv.

Här finns även en lokal sheriff (Scoot McNairy) som inte alls verkar hyllad för sitt osedvanliga mod utan snarare stämplad som en svikare, en svagsint ursäkt till man i en omgivning som kräver andra kvaliteter än han kan erbjuda. Men är det hela sanningen? I bygden där han verkar finns i stort sett bara kvinnor kvar, efter en tragisk gruvolycka som tagit kål på större delen av den manliga befolkningen. Ja, här finns ett antal intressanta ingredienser. Och sade jag något om stämning? Bildspråket och förmågan att kunna överraska? ”Godless” har något omedelbart identifierbart som en synlig vision. Den gör sig ingen superbrådska men det är verkligen inte händelselöst heller. Framför allt syns en sådan omsorg i detaljarbetet att det här borde kunna bli vanebildande. Åtminstone att döma av de två inledande episoderna.
     

Dela |