Game of Thrones är igång igen. Om du nu missat det.

[ 2017-07-21 , Anders Lindahl]

Så var den igång igen, "världens mest omtalade serie". Vilket gör det vådligt att vara lite sen med att titta, emedan man då riskerar att drabbas av spoilers från höger och vänster, i såväl ironisk memeform som i form av mer innerliga utbrott av glädje eller ilska på Sociala Media. Eller bloggposter. Den här lilla texten kommer till exempel i förbigående att avslöja en del som hände i sjätte säsongen. Ye be warned.

Första avsnittet utgör en något återhållsam men löftesrik presentation av spelarna inför den näst sista säsongen av ett TV-fenomen som fängslar de flesta som väl börjar titta. Här följer de korrekta reaktionerna på vad som där utspelar sig.

Fint att följa The Hounds okomplicerade men inte lättköpta resa mot att bry sig om människor.

Sorgligt att se Jaime fastnaglad vid den bedrövliga och nykrönta Cersei, som i desperat behov av allierade verkar kunna tänka sig ett äktenskap med Euron Greyjoy, Järnöarnas nye, kaxige ledare.

Läskigt att se Arya Starks fortsatta hämnd mot Freys, som om finalavsnittet i säsong sex inte erbjöd nog med fruktansvärd vedergällning. Men intressant att se hennes möte med några väldigt mänskliga soldater från King's Landing. Halvkul att se Ed Sheeran bland dessa.

Oroande att se de begynnande små slitningarna mellan Sansa Stark och Jon Snow när de äntligen lyckats ena Norr under en ledare. Och inte en dag för tidigt, med de vita vandrarna på krigsstigen. I Citadellet, den här världens kollektiva minne, gör snälle Samwell diverse skitgöra för att komma nära de böcker som kan ge honom svaret på hur man besegrar dessa.

Men hade Dragonstone så mycket drakpynt när vi senast såg det, då i egenskap av Stannis hemvist? Och har verkligen ingen annan haft vett att ta över stället innan Daenerys anländer med sina skepp och drakar? En imponerande borg är det i alla fall, som vi får se mer av. Men var är Theon och syrran? Det var väl deras skepp de anlände på?

Det blir nog bra det här, i alla fall. Och nej, jag tänker inte nördblogga om vartenda avsnitt. Ville bara visa att russin.nu är tidigt på bollen.     

Dela |