Storartad start för "The Night Of"

[ 2016-07-29 , Johan Lindahl]

Han beter sig verkligen som om han vore skyldig. Men de indicier vi presenterats för - som TV-publik, till skillnad från polisen i New York - pekar på att han kanske inte är det. Han verkar helt sakna motiv utan har bara hamnat i sitt livs värsta mardröm. Eller? Hyllningarna har haglat över nya serien "The Night Of" på HBO. Och efter att ha sett två avsnitt är det svårt att argumentera emot.

Nasir Khan (Riz Ahmed från "Den ofrivillige fundamentalisten" och "Nightcrawler") är en städad student utan något brottsligt förflutet, från pakistansk familj i Det Stora Äpplet. En tänkt partyplan går om intet och i stället knycker han faderns taxi och ger sig ut på stan i jakt på något eget äventyr. Som uppenbarar sig i form av en ung kvinna som sätter sig i baksätet på bilen och tar med honom hem. Fel tid och plats, visar det sig. Eller vem begick det brutala brott som 'Naz' nu ohjälpligt misstänks för?

"The Night Of" låter framförallt pilotavsnittet ta sin tid att bygga upp mot den händelse som sedan förmodas vara motorn under de totalt åtta episoderna (om IMDb:s indikationer är korrekta). John Turturro dyker upp som en advokat av ambulansjägartyp och med besvärande eksemproblem. Vi lär tidigt känna en mycket behärskad, lätt filosofiskt lagd mordutredare med det illustra efternamnet Box (Bill Camp) och inte minst ett par chockade, mycket oförstående föräldrar som undrar hur deras välartade son kan misstänkas för något så väsensfrämmande som mord. Dessutom skildras den interna jargongen och de för utomstående ofta svårdechiffrerade sätten att kommunicera inom poliskåren.

Tongivande kraft vid tillkomsten av serien är uppenbarligen Steven Zaillian, bekant som manusförfattare bakom bland annat "American Gangster", "Gangs of New York" och "Schindler’s List". Här är han både delaktig som skribent och regissör till flera avsnitt. Och om den här starka starten skulle mynna ut i något mindre än storartat är det knappast bara jag som skulle bli besviken.     

Dela |