Storpolitisk satir på schemat i "The Brink"

[ 2015-07-31 , Johan Lindahl]

Hm. Är det alltså "Homeland - the Comedy" som är den grundläggande tanken? Politisk satir av ett slag vi ser alltför lite av. Särskilt med tanke på världsläget som i sig ofta ser ut som ett elakt skämt. I sommar satsar i alla fall HBO på bröderna Kim och Roberto Benabibs "The Brink" med Tim Robbins, Jack Black och "Daily Show"-medarbetaren Aasif Mandvi i några av de ledande rollerna.

Internationell kris. USA och Pakistan är inblandade. Bland andra. Personer i statens tjänst ställer till det för sig själva. Och för staten. Jag medger att det första avsnittet inte fick mig fullständigt på fall, trots eller tack vare mina ganska högt ställda förväntningar. Del nummer två ökade pulsen, spetsade till situationen och levererade en halvtimme som lovar betydligt mer. Det är så långt jag själv hunnit nu. Men jag ligger efter i schemat så här i semestertider. Associationer väcks till av olika orsaker till allt från Stanley Kubricks "Dr Strangelove", nyare satiriska skapelser med storpolitisk agenda som John Cusacks "War, Inc" liksom, just det, "Homeland".

Tim Robbins är en slug och slipad kabinettsmedlem och rådgivare till presidenten, men lever ett kanske ohälsosamt promiskuöst privatliv som skulle kunna störta honom i djupet, medan Jack Black som lågrankad tjänsteman på amerikanska ambassaden i Islamabad redan i första avsnittet sätter sig rejält i klistret. Pablo Schreiber, känd som korrumperad fångvaktare i "Orange Is the New Black", är här en ofta anlitad stridspilot med ett besvärande beroende av diverse stimulantia som kan skapa besvärande biverkningar när det minst lämpar sig. För att nämna några av de rollfigurer som hittills fått mest utrymme.

Att andra kommer fram mer i ljuset och att serien fortsätter sikta om inte mot stjärnorna så åtminstone solar plexus är min fromma förhoppning framförallt just nu. Som sagt, sylvassa satiriker finns det ständigt behov av. Inte minst nu när Jon Stewart från tidigare nämnda "Daily Show" på Comedy Central är på väg att, tillfälligt eller inte, pensionera sig från den rollen.
     

Dela |