Dödlig statistik inför efterlängtad säsongstart

[ 2015-04-07 , Johan Lindahl]

Snart börjar det om igen. Kärlek, hat, allsköns intriger och ond bråd skatteindrivning. Och död. "Game of Thrones" är nu framme vid femte säsongen som i Sverige sänds först av HBO och C More. Den av många efterlängtade seriestarten har föregåtts av ett antal trailrar, dokumentärer om inspelningsförhållanden och spekulationer av de båda lägren som utgör kärnpubliken. Med andra ord: de som läst böckerna och jämför alla detaljer i händelseutvecklingen med den Heliga skriften av George "inte den gamle Beatles-producenten utan med initialerna RR emellan" Martin, samt de av oss som inte alls läst särskilt mycket av samma böcker och inte vill veta allting i förväg. Nu ryktas det visserligen att serien officiellt kommer att ta andra vägar i avgörande skeden än vad romanserien gjort. Och till och med, huvaligen, kanske ta död på rollfigurer som fått leva väldigt länge i de böcker där annars dödligheten är erkänt hög.

Apropå det sistnämnda så finns det naturligtvis folk som för statistik över sådant också. I detalj. Namn, rank och avlivnings-/avlidningsmetod. Inte minst på ansedda Washington Post, där medarbetarna Shelly Tan och Alberto Cuadra roat sig med att sammanställa samtliga dödsfall som skett i bild, från säsong ett och framåt. Sammanlagt ska det vara 456 människoöden som kommit till ett mer eller mindre abrupt slut och kilat vidare till andra dimensioner. Givetvis innebär det här saftiga så kallade spoilers för dem som inte följt alla de fyra första säsongerna, men längre än så sträcker sig inte statistiken, mer än att artikelförfattarna garanterar att det blir mer av samma vara. Något annat vore ju sensationellt. Och ingen plats eller något sammanhang är en frizon där säkerheten är en dygd och hämndlystnaden bannlyst.

Rent numerärt var tydligen första vändan den minst blodtörstiga, medan senaste omgången varit värst hittills i avdagetagandehänseende. Det hävdar i alla fall Washington Post i sin illustrerade guide till fenomenet. Läs på egen risk. Den uppvällande saknaden efter svunna hjältar (och karismatiska ärkeskurkar) kan vara svår - och just din nuvarande favorit kan stå näst i tur.
     

Dela |