Ryssen slog Ruben

[ 2015-01-12 , Johan Lindahl]

Nej, det blev inget pris för bästa film på utrikiskt språkmål för svenska fjälltraumadramat "Turist" regisserat av Ruben Östlund (som för övrigt kunde ses i "Skavlan" i fredags kväll). Ryska "Leviathan" av Andrey Zvyagintsev smällde högre när Golden Globe-galan hölls i natt. Och det är klart, med den titeln lär man skrämma vilken jury som helst till underkastelse. Allvarligt talat, den verkar intressant. Annars hade tydligen Richard Linklater en hyfsad kväll och belönades med bland annat bästa drama och bästa regi för "Boyhood". Patricia Arquette fick pris för bästa kvinnliga biroll i samma historia, som tagit tolv år att färdigställa. Lång och trogen tjänst kan löna sig ibland.

Bästa komedi blev "The Grand Budapest Hotel" som nu alltså inte bara kan ståta med utmärkelsen som 2014 års bästa film enligt russin-redaktionen. Det går bättre och bättre varje dag för Wes Anderson, med andra ord.

Notera förresten att idén med verkliga människoöden som bas brukar vara ett smart drag i sådana här sammanhang. Fyra av de fem nominerade filmerna i klassen bästa drama har något slags verklighetsbakgrund, om jag inte blandar ihop korten. Dock inte vinnaren "Boyhood", vad jag vet. (Följ länken nedan för att se samtliga nominerade och prisbelönade verk och personer.)

Skådespelarpriser i olika kategorier tilldelas bekanta namn som Julianne Moore, Michael Keaton, Amy Adams och Kevin Spacey (i det sistnämnda fallet för TV-serien "House of Cards"). Liksom för den kanske mindre kände huvudrollsinnehavaren i "The Theory of Everything", Eddie Redmayne som fått uppdraget att gestalta ingen mindre än universalsnillet Stephen Hawking.

Golden Globe innebär alltså även pris till TV-serier. Pris som den här gången gick till "The Affair", producerat av Showtime och i Sverige tillgängligt via HBO. Jag borde kanske ge den en chans, snart, men har inte inte hunnit - än. Bästa komediserie blev "Transparent" som ju faktiskt är en originalskapelse från Amazon. Bästa miniserie blev "Fargo". Av aktörspriserna i TV-kategorin skulle jag själv vilja framhålla Maggie Gyllenhaal för insatsen i "The Honourable Woman", också klassad som miniserie.

Inte helt oväntat sägs galan (som jag inte såg) ha innehållit ett och annat "Je suis Charlie" och andra referenser till den tragiska händelsen i Paris i veckan, där snart sagt hela redaktionen för satirmagasinet Charlie Hebdo utplånades i en terroristattack.     

Dela |