"Gravity" - given herre på Oscar-täppan i natt?

[ 2014-03-02 , Johan Lindahl]

OK. Jag har bara sett en handfull - högst - av de filmer det kommer att handla om i natt. Men bara för att det går att göra det ändå; här kommer några mindre kvalificerade förutsägelser om vilka som kommer vinna. Eller ta hem statyetter i de tyngsta kategorierna. I nattens Oscar-gala från Los Angeles, vilken jag troligen inte kommer att hålla mig uppe och se. Det är trots allt arbetsdag imorgon - även om jag önskar att jag hade tagit ut en dags semester för ändamålet.

Ganska många priser handlar ju om tekniska färdigheter, specialeffekter, klippning och kostymer. Ett inte särskilt kontroversiellt tips är väl att "Gravity" (som jag fortfarande inte sett, men snart är DVD-aktuell i Sverige) sopar hem flera av dessa. Men kanske inte alla.

Förutsägelser (i flera fall grova chansningar):

Bästa långa dokumentär: "The Act of Killing" (regi Joshua Oppenheimer). Jag har sett brottstycken ur den vid visning på SVT, men inte orkat med att se hela denna tunga studie i - vågar man kalla det 'ondskans banalitet'?

Bästa originalsång: "Ordinary Love" med U2 från filmen "Mandela - vägen till frihet". Jag kanske borde ha lyssnat på någon av konkurrenterna först, men jag kör på i god tro.

Bästa originalmusik: Steven Price för "Gravity"
Bästa filmfoto: Emmanuel Lubezki för "Gravity"
Bästa utländska film: "Jakten" av danske Thomas Vinterberg. Just det. Den har jag inte heller sett än. Men jag ska. Snart.

Bästa manus baserat på annan källa: John Ridley för "12 Years a Slave". Det, mina vänner, är en tung pjäs i alla avseenden.
Bästa originalmanus: Eric Warren Singer och David O. Russell för "American Hustle", i en kategori där jag inte sett någon av kandidaterna. Än.
Bästa regi: Alfonso Cuarón för "Gravity". Segertåget lär väl börja på allvar där, eller?

Bästa kvinnliga biroll: Lupita Nyong'o för "12 Years a Slave". Hon är ung, ny i rampljuset och har en ytterst krävande roll i en krävande film.
Bästa manliga biroll: Jared Leto i "Dallas Buyers Club". Det har sagts så mycket om hans transgendertransformation att han blir svårslagen. Väl?
Bästa kvinnliga huvudroll: Sandra Bullock i "Gravity". Enligt en statistisk undersökning jag snubblade över häromdagen är hon i bild 73 minuter av en speltid på cirka 90 och hörs i sammanlagt 75, vilket omsatt i procent tydligen landar på 87. Och den tidsrymden har uppenbarligen gjort starkt intryck på många människor världen runt.
Bästa manliga huvudroll: Chiwetel Ejiofor i "12 Years a Slave". Det skulle väl kunna vara Matthew McConaughey som kan konkurrera med "Dallas Buyers Club" (som jag alltså inte sett själv än). Tunga, svåra roller i tunga, svåra dramer brukar slå förhållandevis lättviktigare insatser i mer rakt av underhållande filmer.

Bästa film: "Nebraska". Nej, jag bara skojade. "Philomena”. Nej, där skojade jag igen. Och även om "Captain Phillips" är en imponerande kraftfull historia, så ock "12 Years a Slave" och "Her" fått mycket uppmuntrande press på sistone, så måste det väl bli "Gravity" här också.

Men jag kanske inte ska glömma bort kategorin korta dokumentärer. Där finns trots allt finska "Pitääkö mun kaikki hoitaa" som rimligtvis måste vara en rejäl global kioskvältare i vardande.     

Dela |