Sorkins senaste skapelse - nu på SVT

[ 2013-04-19 , Johan Lindahl]

- USA är inte världens bästa land längre.
Nyhetsuppläsaren Will får ett utbrott av sanningskärlek under en paneldebatt på ett universitet. Visst var det ett universitet? Nåja, var det inte också med en liknande offentlig eruption som Aaron Sorkin lät inleda sin tyvärr kortlivade serie "Studio 60 on the Sunset Strip" för några år sedan? Och inte helt olikt några tidiga scener i pilotavsnittet av hans genombrottsskapelse "Vita huset" om jag minns rätt. De inblandade går även ofta omkring i korridorer och diskuterar samtidigt intensivt. Som de brukar göra i Sorkin-serier. Nu har "The Newsroom" hittat till Sveriges Television, som hittills hunnit med två avsnitt.

- Du är en smart kille som inte är särskilt trevlig.
Will får höra ett och annat på arbetsplatsen i samband med omstruktureringar där. Dessutom får han en nygammal kvinnlig producent på halsen och har invändningar. Varför framgår efterhand. Det handlar inte i första hand om brist på kompetens i alla fall. Hon har just återvänt från fältrapporterande i Afghanistan och allsköns andra intressanta områden. Mitt i den personliga turbulensen på TV-stationen, slår verkligheten till med en explosion på en oljerigg i mexikanska golfen. Kommer ni ihåg den? Deepwater Horizon, BP-anläggningen som orsakade ett av de värsta oljeläckagen i historien, 20 april 2010. "The Newsroom" etablerar snabbt idén att koppla ihop sina storylines med händelser ur verkligheten, som i andra avsnittets diskussioner kring Arizonas immigrationspolitik och där seriens TV-redaktion har en riktigt dålig dag där allting tycks gå snett.

Predikande. Har sagts om serien en och annan gång. Inte alltid i positiv mening. Men visst har den puls. Och predikande behöver inte vara heltigenom negativt i min bok. Undrar förresten om det är första gången den vanligtvis välskräddade (det är han väl här också) och väluppfostrade Sam Waterston får säga "fucking" i TV, eller på film för den delen? Det är trots allt HBO som ligger bakom det här, så någonstans måste de ju markera sitt handlingsutrymme. Generösa doser av sex och våld har däremot lyst i sin frånvaro i de två första episoderna. I vilket fall som helst ser jag fram emot fortsättningen.
     

Dela |