russin.nu - vi tycker om film
Quiz: Det ljuva 80-talet

Under highschool-filmernas, de märkliga frisyrernas och de pastellfärgade benvärmarnas förlovade årtionde producerades många stilbildande filmer. Samt "Footloose". Vad kommer du ihåg om filmerna från 80-talet? Åttiotalsexperten för dagen är vår läsare Douglas Netzel som har försett oss med frågorna. Tackar Douglas!

Frågor

Den tredje hajen-filmen hade premiär 1983 och visades i 3-D på biograferna. Vilken klassisk 80-talsskådis debuterade med denna film?


Harrison Ford spelade Indiana Jones i tre filmer under 80-talet, men vem skulle ursprungligen ha spelat rollen?


"Häftigt drag i plugget" med en ung Sean Penn var en stor hit på biograferna 1982. Vem skrev boken som filmen baserades på när han fortfarande gick på gymnasiet?


Michael Jacksons video "Thriller" hade premiär på MTV i december 1983 och var sin tids populäraste, längsta och dyraste video. Vad heter mannen som regisserade den och som tidigare hade regisserat "Deltagänget" och "En amerikansk varulv i London"?


Steven Spielberg var lite av en kung Midas på 80-talet, och förutom hans egna regisserade monsterhits producerade han flera riktiga klassiker från detta årtionde. Vilken av följande filmer har Spielberg INTE producerat?


Vilken av följande berömda komiker från 80-talet delade Dustin Hoffman lägenhet med i ”Tootsie”?


Många av skådespelarna och karaktärerna från 80-talet har idag fått lite av en "så dåligt att det är bra"– stämpel. Men vilken av följande kända roller från 80-talet blev faktiskt nominerad till en Oscar?


Kevin Bacon dansade glatt på biograferna 1984 i filmen ”Footloose”. Vem sjöng titellåten?


Bruce Willis karriär började på 80-talet med filmer som ”Blind Date” och ”Die Hard”. Vad jobbade Bruce med innan han blev skådis?


John Hughes ”Breakfast Club” från 1985 var en av de mest kända ”brat pack” – filmerna från 80-talet. Vilken rutinerad birolls-skådis spelade den tonårshatande rektorn i filmen?


I "Tillbaka till framtiden" från 1985 spelade denna skådis först Marty McFly men regissören Robert Zemeckis ändrade sig och några veckor in i inspelningen ersattes han av Michael J. Fox. Vem var den ursprungliga skådespelaren?


Steven Spielbergs ”E.T.” från 1982 skrevs av Melissa Mathison som då var gift med denna vapendragare till Steven?


Vilken skådespelerska (som egentligen är betydligt mera känd för en tv-roll på 90-talet) spelade Charlie Sheens flickvän i “Lucas” från 1986?


Med “Jedins återkomst” från 1983 ville först George Lucas att Steven Spielberg skulle regissera men p.g.a. bråk med ”Directors Guild of America”, där Lucas inte var med, fick han inte sin vilja igenom. Vem regisserade istället?


År 1988 var den här skådisen involverad i en pinsam historia med en videofilm och en väldigt ung tjej, och dömdes till 20 timmars samhällstjänst?