Släkten är värst (2000)

En underhållande skruvad komedi

3 russin

Greg Focker är synnerligen romantisk involverad i sin hjärtas dam och vill därför ställa den stora frågan. Men först måste han genomgå den inom amerikansk film näst intill obligatoriska ritualen "bli presenterad för och accepterad av fadern". Passande nog ska tjejens syster just till att gifta sig så Greg (spelad av Ben Stiller) och hans flickvän Pam Byrnes (Tori Polo) reser till hennes föräldrar för att vara med på bröllopet. Bland det första som händer är att flygbolaget tappar bort Gregs väska med alla hans tillhörigheter, däribland den diamantring som han tänkt köpt för att kunna fria till Pam. Därefter går allting bara rakt nedför i ett svindlande tempo, med allt vad det innebär i form av marijuanapipor, lögndetektortest och sprejmålade katter (!).

"Släkten är värst" är nästan som ett mer skruvat och mycket mer intensivt avsnitt av tv-serien "Galen i dig", men där Stillers karaktär är lyckligt befriad ifrån Paul Reisers dryga och torra humor. Överlag är det en underhållande film som ger tillfälle till nästan oavbrutet leende och småskrattande samt, inte alltför sällan, skratt av en något mer voluminös kaliber. Timing är A och O i denna typ av komedi, och här sitter den som en smäck. Ben Stiller överraskar, i all fall mig, med en komiska talang av mått, men den stora behållningen är ändå Robert De Niro som den kontrollfixerade och överbeskyddande fadern. De Niro driver på ett underbart sätt med alla de hårda och stentuffa karaktärer han spelat så ofta genom att använda samma maner och gester i sitt spel, men i en helt annan sättning. Det är få förunnat att som de Niro kunna fylla den stora bioduken med närvaro och känsla enbart genom mimik och tonfall.

Nu är naturligtvis detta ingen stor film, varken för De Niro eller någon annan inblandad. Filmen följer formelboken väl och är full av klichéer, förutsägbarhet och platta karaktärer. Men det är till syvene och sist en romantisk komedi vi talar om, så vad kan man begära annat än att den är underhållande. Och underhålla lyckas den verkligen med. Trots sina osannolika och välanvända twistar hålls humorn på en nivå som aldrig tenderar att sjunka ned till den "standard" som satts av bröderna Farrelly, vilket åtminstone jag är hemskt tacksam för. En viss återanvändning av skämt, som anspelningar på den stackars Greg Fockers olycksaliga efternamn, gör att filmen ibland tappar gnistan men överlag kan jag såhär efter första titten varmt rekommendera "Släkten är värst" till den som känner för att en stunds skratt i en biosalong.

© Andreas Hallgren
2000-12-05

Originaltitel: Meet the Parents
USA, 2000
Regi: Jay Roach
Med: Ben Stiller, Teri Polo, Robert De Niro m.fl.

Genre: Komedi, Romantik

Relaterat: Familjen är värre (2004)     

Dela |