Mare of Easttown (2021)

Stark start och storartad Winslet i ojämn miniserie

3 russin

Det intressantaste med "Mare of Easttown" är inte att Kate Winslet insisterade på att se ut som en normal kvinna i huvudrollen, men det säger något om den. Att den känns äkta. I alla fall väldigt ofta. Faktum är att inledningen skriver checkar som resten av serien inte riktigt har täckning för. Det där genuina och därför självklart intressanta kommer alltmer få lämna plats för en del lite tillgjorda vändningar. Men starten är precis så som jag ha min socialrealistiska krim: amerikansk, förlagd till en mulen småstad där många känner de flesta och hälften är släkt. Turisterna är obefintliga och drömmarna blygsamma.

Det största som hänt i idrottsväg i Easttown var när damlaget i basket vann en turnering för 25 år sedan. Mare satte det avgörande skottet. Nu är hon polis, frånskild och monumentalt ointresserad av att ställa sig in hos någon. Ett fall hon inte löste hänger tungt över henne, hon har vårdnaden om avlidne sonens barn och hennes mamma bor hos henne. Men det finns en krass, pragmatisk värme i relationen till ex-maken och släkten, som inte låter sig störas nämnvärt av hennes buttra framtoning. Och en trevlig nyinflyttad lärare (Pearce, också oglamorös) raggar upp henne när hon som bäst behöver det.

Ungdomarna i Easttown röker på och hänger ute i skogen. En del av dem är svin. Där inträffar mot slutet av första avsnittet ett mord på en ung tjej vi snabbt hunnit sympatisera med. Det är en riktigt tung start. Det fortsätter med starka känslor som i ”Mystic River”, förhör och förutfattade meningar. Och en extern utredare som Mare förstås inte välkomnar med öppna armar. Det känns bekant men på hög nivå. Gott om mänskliga och ofta hyggliga människor som interagerar på ett trovärdigt sätt och humor som inte förminskar dem. Gryende vänskap och de som hamnar på kant med varandra. De som tar lagen i egna händer och skapar nya tragedier. Som ”Three Billboards” men med lite omstuvade roller, eller ”The Outsider” utan övernaturligheter. Plotten tjocknar snabbt och redan efter två avsnitt är min främsta farhåga att de kommer vilja pressa in för mycket i handlingen. Den farhågan visar sig tyvärr befogad.

Exakt hur trasig Mare är, och hur mycket tragik hon bär på, framgår gradvis. Folk har hårda ord att säga om henne, ord som hon mottar med ett tillkämpat lugn som ser ut att kunna övergå i våld när som helst. Hon gör definitivt andra dåliga saker och sköter känsliga situationer på ett klumpigt och tanklöst sätt. En intressant sak är dock att hon faktiskt drabbas av riktiga konsekvenser tämligen omedelbart när hon begår ett särskilt grovt övertramp. Efterhand framgår det också att hon inte är ensam i stan om att vara trasig.

Det är en serie som rör sig mellan thriller, drama om hemligheter, familj och sorg och psykisk ohälsa och något som ibland nästan liknar såpa - med romantiska inslag för både gamla och unga. Ibland känns det äkta och eget, ibland verkar de snegla lite osäkert på ”True Detective” eller rentav ”Lammen”. Det är till sin helhet inte så bra som första avsnittet lät hoppas men ofta bra nog att förbli sevärt, inte helt olikt ”Your Honour” på det viset.

Allt skruvas till och när allt är sagt och gjort har det hänt en hel del. Så mycket att det är svårt att köpa det. Jag tycker att det starka försvagas i viljan att leda tittaren fel med stadigt utportionerade av ledtrådar och överraskningar. Det drar ner slutbetyget från mig, även om jag kan förstå de stora lovorden från andra. Winslet är utomordentligt bra med otaliga perfekt avvägda miner och tonfall. Jean Smart förtjänar också beröm som mamman med dubbla uppgifter som hon lyckas kombinera väldigt väl; ibland comic relief, ibland behövlig trygghet. Julianne Nicholson som bästa vännen Lori gör också ett starkt intryck. Guy Pearce hör väl till dem som inte får några utmaningar alls utan bara småsömnigt levererar.

Det finns en tung historia här och skådisar bra nog att gestalta den. Frågan är kanske om det var självklart att den skulle berättas som en typisk deckare.

© Anders Lindahl
2021-09-02


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

Originaltitel: Mare of Easttown
USA, 2021
Regi: Craig Zobel
Skapare/show runner: Brad Ingelsby
Med: Kate Winslet, Julianne Nicholson, Jean Smart, Angourie Rice, John Douglas Thompson, Joe Tippett, Jack Mulhern, David Denman, Neal Huff, James McArdle, Ruby Cruz, Chinasa Ogbuagu, Evan Peters, Guy Pearce

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Hemmabio: 2021-09-20
Teman: Originalproduktion från HBO

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |