The Righteous Gemstones: Säsong 1 (2019)

Ofta roligt och mindre cyniskt än man kan tro

3 russin

Den är kanske inte fullständigt enhetlig. Eller konsekvent. Exakt varför Danny McBride velat göra det här kan man tvista om, men hans lilla familjesaga om en klan som utövar andlig auktoritet och vinner betydande popularitet, samtidigt som familjen ständigt verkar vara på väg att falla ihop, den har något. Att den ofta är rolig är väl den minsta överraskningen. Att serien inte är fullt så cynisk som den säkert kan uppfattas, det blir också tydligare efterhand.

De ställer till det för sig på regelbunden basis. Och det finns en del verkliga skandaler i liknande sammanhang att referera till. Den här amerikanska frifräsarföretagsamheten, där religion och människors behov av att hitta något att tro på ibland missbrukas, kan ge uppfattningen att syftet med serien enbart är att strö sarkasmer omkring sig. Men när vi börjar få mer bakgrund och kompletterande tillbakablickar visar sig något slags omtanke och en vilja att skapa mer ’rundade karaktärer’, som man ibland kallar det. Lite mera djup och finstilta detaljer i det som först liknar en ganska bred fors. Det tar fart på allvar när den oförliknelige Walton Goggins kliver in som den utökade familjens svarta får. Inte minst i ett avsnitt som går tre decennier bakåt i tiden och lyfter på locket till tidigare konflikter. Här finns både imponerande stilkänsla och något liknande en kärlek till de här figurerna med sina uppenbara skavanker. Barnskådespelarna som dyker upp imponerar med sin frispråkighet. Och det läggs viss omsorg på att iscensätta miljöer, att återskapa en typ av av amerikansk sydstatskultur och religiositet som i grunden är väldigt knuten till sin geografi men ändå regelbundet går på export, ibland med filialer i helt andra delar av världen.

Ibland upplever jag ”Gemstones” som otroligt träffsäker, utan att vara expert. Andra stunder känns som lite bortslösade möjligheter att gå djupare. Men framförallt flashback-avsnittet är som sagt en pärla. Det känns som förmågan att vidga blicken ännu mer finns här, men att vissa lättviktiga intriger och överdrivet tjafs tillåts ta upp mer utrymme än som egentligen behövs. Detta sagt, underhållande är det oftast. Slutligen även med en manifesterad omtanke om karaktärerna som man kanske inte uppfattar eller ens finns där från början.

© Johan Lindahl
2019-11-24


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
© HBO

© HBO

© HBO

© HBO

Originaltitel: The Righteous Gemstones: Season 1
USA, 2019
Skapare/show runner: Danny McBride
Med: Danny McBride, John Goodman, Adam DeVine,
Edi Patterson, Tony Cavalero, Cassidy Freeman, Skyler Gisondo, Walton Goggins

Genre: Drama, Komedi, Religion/filosofi, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat: Eastbound & Down - Säsong 4 (2013) Vice Principals: Säsong 1 (2016)

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>

Relaterat ur russinbloggen
2019-08-25: Roande men inte särskilt subtil start på ”The Righteous Gemstones”


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |